Uppgiften om att Luleås skolelever får köttfärs från Polen på sina tallrikar har vållat en del diskussioner och frågan var också uppe vid fullmäktiges sammanträde under måndagen. Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Carina Sammeli (S), känner sig dock fullständig trygg med den mat som serveras till skoleleverna och har inga problem med att hennes barn och andra får köttfärs som kommer från Polen.
– Nej, det har jag inte. Jag resonerar så här, jag äter själv rätt ofta mat på restaurang och där har jag väldigt dålig koll på var maten kommer ifrån. Men när det gäller skolmaten vet jag hur vi gör våra upphandlingar, den maten håller väldigt hög säkerhet jämfört med om jag går ut och äter. Och om du köper hem en färdig pizza och värmer upp i ugnen, vet du då varifrån köttet kommer? Det vet vi i våra skolor.
Carina Sammeli hänvisar också till att en stor del av maten som serveras i skolorna är svensk och till viss del också lokalproducerad. Hon påpekar, liksom enhetschefen Ulrika Rutqvist gjorde, att kommunen inte kan ställa kravet om att köttet ska vara svenskt när upphandlingen görs. Däremot kan kommunen kräva att leverantören av maten som serveras i skolorna ska ta ansvar för att köttproducenten i det här fallet följer svensk standard och lagstiftning när det gäller djurhållning och antibiotikaanvändning.
Kontrollerar kommunen att det verkligen sker?
– Allt går väl att kontrollera och vi har begärt in veterinärintyg någon gång. Men vi har ju inga anställda som åker runt och tittar på djurbestånd i Polen. Då är det bättre att lägga de pengarna på att köpa mat, tycker jag.
Herbert Nyman är ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Norrbotten. Han medger att en kommun i en upphandling visserligen inte kan ställa krav på att köttet ska komma från Sverige. Däremot går det att formulera sig på ett sätt så att det svenska och det lokalproducerade prioriteras.
– Kommuner kan ställa krav på djurhållningen och kommunen kan undvika att upphandla mat från producenter som använder mycket antibiotika. Från kommunernas håll pratas det mycket om det hållbara samhället och ska vi ha ett hållbart samhälle måste användningen av lokala råvaror öka. Det ger både arbetstillfällen och skattekronor till kommunerna.
Från LRF Norrbottens sida påpekas det också att civilminister Ardalan Shekarabi (S) har uttalat sig om att han är beredd att lagstifta för att öka användningen av svenska råvaror i de kommunala köken.
– Det finns en tydlig politisk inriktning, varför tar kommunerna inte fasta på det? undrar Herbert Nyman.