I fjol påbörjades ett projekt rörande kommunal grönsaksodling på Stadsträdgården i Björsbyn, där parkförvaltningen annars driver fram blommor, växter och träd. I projektet, som involverar arbetsmarknadsförvaltningen och har haft skolklasser på besök, odlades kålväxter, sallad och rotfrukter, som såldes vidare till Hällbackens förskola och Benzeliusskolan.
Nu vill MP se uppväxling av projektet tre år framåt, med en årlig finansiering på tre miljoner kronor, och i veckan fick motionen åtminstone halvt gehör i stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott, då S som M valde att inte yrka avslag.
– Superfint projekt. Tanken är att de som vill lära sig mer om odling i olika arbetsmarknadsåtgärder ska få mer kunskap och sedan kunna starta egna odlingar. Skolbarnen har också fått se maten växa fram och blivit serverade grönsakerna, säger MP:s Malin Svedjeholm.
Andra kommuner som Munkedal och Rättvik har redan liknande odlingsprojekt igång i större skala, vilket Svedjeholm menar ligger rätt i tiden.
– Vi måste bli mer självförsörjande, så för mig vore det roligt om en viss andel av maten i skolan och omsorgen kom från kommunens egna odlingar i framtiden. Ett jättebra sätt att få tillstånd mer närproducerad mat, så att vi alla kan leva mer hållbart.
Men Thomas Söderström, gruppledare för L, reagerar kraftfullt mot att kommunen satsar mer på egen grönsaksodling.
– Vill man utmanövrera våra odlare är det precis så här man ska agera. När jag hörde om detta första gången trodde jag det var ett skämt. Socialistiska tomater i Luleå!
Han knyter an till Svenskt näringslivs nyligen publicerade enkätundersökning rörande företagsklimatet, där Luleå fick genomgående usla betyg.
– Mot den bakgrunden innebär såna här beslut signalpolitik i sin sämsta form. Det är inte kommunens kärnverksamhet att odla tomater.
Menar du att grönsaksprojektet strider mot konkurrenslagen rörande otillbörlig konkurrens?
– Klart att det kan vara så.
Han har också haft kontakt med lantbrukare som vänder sig mot satsningen. Dessutom blir förslaget, menar Söderström, kontraproduktivt när MP samtidigt ställde sig bakom L:s motion i kommunstyrelsen i veckan om att utöka antalet lokala upphandlingar.
– Vi vill att fler små producenter får chans att vinna upphandlingar, till exempel om man har ett mindre lantbruk och vill sälja till kommunen. Detta förstör hela det tänket.
Därför ifrågasätter han varför varken S eller M stoppade projektet redan i arbetsutskottet.
– Det borde finnas en ryggradsreflex hos dem att avslå förslaget. Senast förra veckan hade vi möte med Svenskt näringsliv om det dåliga företagsklimatet men när det sedan kommer till kritan släpper S igenom detta – kanske bara för att ha med sig MP efter valet?
Malin Svedjeholm (MP) anser dock inte att det föreligger otillbörlig konkurrens och poängterar att kommunen exempelvis inte ska odla potatis själva.
– Inte meningen att kommunen ska konkurrera med riktiga bondgårdar, utan det här ska ses som ett stöd för fler att börja odla själva, säger Svedjeholm som även förespråkar att Luleå får en omlastningscentral där lokala odlare kan lämna sina varor till exempelvis kommunala kök.
Anja Johansson (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden, är i nuläget försiktigt positiv och beskriver att den kommunala grönsaksodlingen endast ska ske när parkförvaltningen inte använder Stadsträdgården i samma utsträckning.
– Vi behöver bli mer självförsörjande, och kommunen kanske kan stötta i det.
Samtidigt är hon osäker kring att kommunen ger sig in på grönsaksproducenternas marknad.
– Vi ska inte konkurrera med lantbrukarna, på samma sätt som vi inte ska bedriva gym eller fik och dylikt.
Därför utesluter hon inte att S resonerar annorlunda när ärendet senare ska upp i stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige.
– Det här är en bra arbetsmarknadspolitisk insats som också gör nytta, men vi kan behöva mer information från tjänstepersonerna kring konkurrensfrågan, säger Johansson.