Miljö- och byggnadsnämnden hade att ta ställning till två ärenden om byggsanktionsavgifter på sitt sammanträde i onsdags. Det ena gäller ombyggnaden av stadsparken, där stadsbyggnadsförvaltningen satte igång arbetena utan att ha startbesked. Det andra gäller stallet och ridanläggningen som Gunnar Liljedahl byggt i Alvik, utan att ha lagakraftvunnet bygglov och utan startbesked.
Förvaltningen hade föreslagit att stadsbyggnadsförvaltningen ska betala drygt 772 000 kronor och att Gunnar Liljedahl ska betala drygt 1,1 miljoner kronor i byggsanktionsavgifter.
Socialdemokraterna föreslog inledningsvis halverade byggsanktionsavgifter, jämfört med förvaltningens förslag.
– Vi hade det initialt men sedan beslutade vi om en återremiss, säger ordförande Maritha Meethz (S) kortfattat.
Moderaterna föreslog inledningsvis att byggsanktionsavgiften för Gunnar Liljedahls stall och ridanläggning skulle sättas ned till en fjärdedels belopp, men ändrade sig och gick på återremiss efter det att sammanträdet ajournerats och kommunjuristen konsulterats.
Vänsterpartiets ledamot anser att kommunen måste behandla alla medborgare lika och motsätter sig sänkta sanktionsavgifter.
– Ska man sätta ned avgifterna då måste man kunna motivera det klart och tydligt. Man kan inte motivera det med att det blir så dyrt för den enskilde, säger Christer Stenberg (V).
Enligt plan- och bygglagen ska byggsanktionsavgift tas ut om någon bryter mot bestämmelserna om lov, start- och slutbesked. Byggsanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
Miljö- och byggnadsnämnden har rätt att sätta ned avgiften till hälften eller en fjärdedel, om sanktionsavgiften inte står i proportion till överträdelsen.
Maritha Meethz skriver att det var därför man ville sätta ned avgiften för Liljedahl, eftersom S inte ansåg att avgiften stod i rimlig proportion till överträdelsen.
Kristdemokraternas ledamot yrkade på återremiss för Liljedahls ärende i Alvik.
– Vi tyckte att underlaget vi fått från tjänstemännen var lite tunt i det avseendet, man utgick ifrån att det var bygglovspliktigt. Där vill vi då att förvaltningen utreder att vi har på fötterna innan vi tar ett beslut, säger Nicklas Kemppainen (KD).
– Om det är bygglovspliktigt då finns det ingen anledning att skriva ned byggsanktionsavgiften, tillägger han.