Sedan Samtinget inrättades 1993 har förvaltningen vuxit medan den politiska delen varit intakt. Därför är målet att öka den demokratiska processen, få fler delaktiga. I februari ska ett första förslag på hur detta kan ske presenteras.
Genom att tillsätta utskott/nämnder hoppas man att fler ska vara med och driva olika frågor och ta initiativ i exempelvis
näringslivs- och språkfrågor.
Inga har förhoppningar om att tinget ska få ta ansvar för utbildning - det vill säga landets sameskolor.
Lyckat i Norge
I Norge har man lyckats bra med att få fler engagerade i den politiska processen, bland annat genom att arbeta i utskott. Numera har man ett sametingsråd som är heltidsarvoderade.
- Det politiska arbetet där har fått ett jätteuppsving. Man har fått mer att säga till om.
Ingrid Inga kunde också glädja sig åt att det stora budgetunderskott som Sametinget hade i maj, över 2,5 miljoner kronor, har arbetats bort. Allt pekar på en budget i balans vid årsskiftet.
Responsen från regeringshåll har inte uteblivit, därför förväntar sig Sametinget att man ska få ta mer ansvar. Och därmed få mer resurser i framtiden.
Rovdjursfrågan
Rovdjursfrågan är en annan viktig fråga. Hur mycket föryngringar tål näringen. Svaret på den frågan ska presenteras 2011.
Ett arbete som pågår är att ta fram ett förslag till ny samepolitik. Förslaget som presenterades 2009 godtogs inte, bland annat därför att man inte var nöjd med förslaget till hur samebyarna ska organiseras.
Den arbetsgrupp, där alla åtta partier sitter, ska presentera förslag till februariplenumet.
Lugnet verkar också ha lagt sig i Sametinget.
- Vi har mycket diskussioner med få reservationer. Alla politiker ska ha en eloge för att de tar ansvar för samepolitiken, säger Ingrid Inga.