Politikerna överens om att satsa mer på välfärden

Socialnämnden får ett större tillskott av den styrande majoriteten än vad kommundirektören föreslog, nio miljoner istället för sex miljoner kronor.

"Kommunens verksamheter är hårt pressade av kostnadsläget" säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) som motivering varför nämnderna ska få tillägg nästa år.

"Kommunens verksamheter är hårt pressade av kostnadsläget" säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) som motivering varför nämnderna ska få tillägg nästa år.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-11-21 17:29

Nu har politikerna beslutat hur tilläggsbudgeten för 2024 ska fördelas. 

Majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om att fördela 27 miljoner kronor till nämnderna, istället för att förbättra kommunens resultat nästa år. Enligt prognosen väntas ett plusresultat på bara fem miljoner kronor nästa år. 

– Vi ser att kommunens verksamheter är hårt pressade av kostnadsläget, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) när kommunfullmäktige behandlar tilläggsbudgeten för 2024.

Tilläggsbudgeten på 27 miljoner kronor är utöver de redan beslutade 44,8 miljoner kronor jämfört med stabens förslag till plan och budget för 2024.

I stabens förslag fanns ett överskott på 37 miljoner kronor, men nu visar det sig att det inte blir något överskott på tio miljoner kronor från resultatenhet fastigheter så därför finns bara 27 miljoner att fördela.

– Vi gör ingen fördelning, det får varje nämnd hantera själv, tillägger Carina Sammeli. 

Så här fördelar den styrande majoriteten pengarna (stabens förslag inom parentes).

undefined
Tillskottet på 27 miljoner kronor för 2024 fördelas så att de tre största nämnderna får mest pengar, socialnämnden får nio miljoner kronor.

Kommunstyrelsen: fem miljoner kronor (11,4 miljoner).

Kultur- och fritidsnämnden: två miljoner kronor (noll).

Socialnämnden: nio miljoner kronor (sex miljoner).

Infrastruktur- och servicenämnden: fyra miljoner kronor (14,6 miljoner).

Miljö- och byggnadsnämnden: 500 000 kronor (oförändrat).

Barn- och utbildningsnämnden: 4,2 miljoner kronor (3,2 miljoner).

Arbetsmarknads- och gymnasienämnden: 2,3 miljoner kronor (1,3 miljoner).

Investeringsramen höjs med fem miljoner kronor för administrativa lokaler och med tio miljoner kronor för att säkerhetsanpassa lokaler.

Centerpartiet vill ge tillägg till socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och arbetsmarknads- och gymnasienämnden för ökad bemanning samt tre miljoner till infrastruktur- och servicenämnden.

Liberalerna vill lägga 11,35 miljoner kronor i riktade insatser; på fältassistenter och skolsociala team och ha en buffert på 15,65 miljoner. 

Kristdemokraterna föreslår elva miljoner till socialnämnden, fem miljoner vardera till bun och infrastruktur- och servicenämnden, två miljoner vardera till kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden. 

Moderaterna vill lägga tio miljoner på socialnämnden för verksamhet riktad mot äldre, fem miljoner på arbetsmarknads- och gymnasienämnden, 5,5 miljoner på barn- och utbildningsnämnden och sex miljoner på infrastruktur- och servicenämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!