"Politikerna är för passiva"

Greenpeace befinner sig i Luleå i sin landsomfattande turné för att få in energi- och miljöfrågorna i valrörelsen.- Vi har allt att tjäna på att ställa om till en förnybar energiproduktion, inte minst här i Norrbotten. Men politikerna är alldeles för passiva, säger Isadora Wronski, Greenpeace.

"Vi står inför ett oerhört viktigt vägval. Men det märks knappt i valrörelsen. Politikerna är alldeles för passiva", säger Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace i energifrågor. FOTO: Kurt Engström

"Vi står inför ett oerhört viktigt vägval. Men det märks knappt i valrörelsen. Politikerna är alldeles för passiva", säger Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace i energifrågor. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-08-18 06:00
Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace i energifrågor, är inte imponerad av den svenska energipolitiken.
- Det är pinsamt att Sverige som har varit progressivt på miljöområdet har tagit ett steg tillbaka och hamnat på efterkälken, säger hon.
"Viktigt vägval"
Från att ha varit i topp på den politiska agendan har klimatfrågan hamnat i skymundan och det försöker Greenpeace ändra på.
- Vi står inför ett oerhört viktigt vägval. Men det märks knappt i valrörelsen. Vi vill skapa opinion och sätta press på politikerna. Väljarna måste få veta vilken framtida energipolitik partierna och de olika blocken förespråkar. Vi är partipolitiskt obundna men det här är en viktig energipolitisk fråga - och en viktig överlevnadsfråga för hela planeten, säger Isadora Wronski.
Hon är mycket kritisk till Vattenfall och menar att de tre energijättarna - Vattenfall, Fortum och Eon - har ett ekonomiskt intresse av att bromsa utvecklingen och Sveriges omställning till en energiförsörjning som bygger på decentraliserade och förnybara energikällor.
- Det är en skam att vi har ett statligt företag, Vattenfall, som släpper ut 90 miljoner ton koldioxid per år på grund av satsningar på kolkraft.
Ofullständiga ägardirektiv
Isadora Wronski menar att Vattenfalls agerande beror på ofullständiga ägardirektiv, både från den förra regeringen och den nuvarande.
Att privatisera Vattenfall skulle vara korkat, enligt Isadora Wronski.
- Genom Vattenfall har Sverige en möjlighet att driva på utvecklingen och göra Sverige till ett ledande land när det gäller energiomställningen. Det skulle inte bara vara till gagn för miljön och ekonomin utan också skapa många nya jobb. Inte minst här i Norrbotten där produktion av biobränslen skulle kunna bli en viktig näringsgren som ger sysselsättning och intäkter där det behövs som mest, säger hon.
Planerna på ett kärnkraftverk i finska Simo, bara 30 kilometer från Haparanda, sågas totalt av Isadora Wronski.
Återvändsgränd
- Kärnkraften är absolut ingen lösning, tvärtom. Det är därför regeringens beslut i kärnkraftsfrågan är så olycklig. Det bromsar upp hela omställningsarbetet och vi hamnar i en energipolitisk återvändsgränd som bara gagnar kärnkraftsindustrin. Kärnkraften är en dyr och dålig investering. Det har de flesta insett. Det är bara i Finland och Frankrike man satsar på kärnkraft, säger hon.
I stället för kärnkraft eller fossila bränslen förespråkar Greenpeace energieffektiviseringar och satsningar på förnybara energikällor som vindkraft, solenergi och vattenkraft.
Vill ni bygga ut vattenkraften ytterligare?
- Nej, det behövs inte. Den biologiska mångfalden får inte, och behöver inte, utarmas.
Men är det inte naivt att tro att vi kan trygga energiförsörjningen till Norrbottens elintensiva basindustrier med småskaliga förnybara energikällor?
- Tvärtom! Det går inte att trygga en långsiktig och hållbar energiförsörjning utan att ställa om till förnybara energikällor. Det har man insett i många andra länder men inte i Sverige. Därför måste politikerna vakna och ta beslut som ger förutsättningar att satsa på förnybara energikällor. Tekniken och kunnandet finns redan - nu krävs politisk vilja, säger Isadora Wronski.
FAKTA Inför valet den 19 september vill Greenpeace att politikerna ska förbinda sig att:
➤ Ta fram en färdplan för hur Sverige ska ställa om till 100 procent förnybar energi senast 2050, samt förankra detta i en blocköverskridande överenskommelse.
➤ Riva upp riksdagens beslut om att öppna upp för ny kärnkraft och ta fram en tidsplan för att ersätta de nuvarande reaktorerna.
➤ Skapa tydliga direktiv för statliga Vattenfall att ställa om till 100 procent förnybar energi och sätta stopp för nyinvesteringar i fossilkraft och kärnkraft.
➤ Inom ramen för EU driva på för att hela unionen ska anta en vision om att ställa om till 100 procent förnybar energi till år 2050.
Läs mer: www.stallomsverige.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om