Politiker orolig: "Ett hot mot demokratin"

Den politiska kartan är på väg att ritas om. I nästa kommunval tillämpas för första gången ett nytt sätt att fördela mandaten. "Ett hot mot demokratin", anser politikern Erland Nilsson.

Oroad. Erland Nilsson, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende i Luleå, betecknar den nya treprocentsspärren som "ett hot mot demokratin", medan Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke anser att förändringen är bra. Det nya sättet att fördela mandaten i kommunfullmäktige tillämpas för första gången i valet 2018.

Oroad. Erland Nilsson, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende i Luleå, betecknar den nya treprocentsspärren som "ett hot mot demokratin", medan Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke anser att förändringen är bra. Det nya sättet att fördela mandaten i kommunfullmäktige tillämpas för första gången i valet 2018.

Foto:

Luleå2017-09-18 06:00

De nya reglerna gäller sedan den första januari 2015, men har ännu inte tillämpats i något val. Förändringen innebär att en spärr mot små partier införs även inom kommunpolitiken.

Kurirens granskning visar på utfallet ifall förändringen hade tillämpats i 2014 års kommunval. Treprocentspärren hade inneburit att totalt 16 mandat i länet hade omfördelats.

I Luleå kommun skulle Landsbygdspartiet oberoende ha förlorat sin plats i fullmäktige. Erland Nilsson, ordförande i Luleå, är medveten att partiet måste prestera sitt bästa valresultat någonsin för att kunna sitta kvar i politikens finrum.

– Jag har inte analyserat hur de nya reglerna slår mot små partier, men det är klart att det växer en oro för att demokratin kan vara i fara. Jag anser att det ur ett demokratiskt perspektiv är av stort värde att låta även små partier få insyn i kommunstyrelsens arbete.

Landsbygdspartiet har funnits i fullmäktige sedan 2010. 69-årige Erland Nilsson kommer att vara aktiv även i den stundande valrörelsen.

– Om vi kommer in i fullmäktige kan jag tänka mig att fortsätta inom poltiken. Jag känner att vårt parti behövs. Vi har tryckt tummen i ögat på andra partier för det har aldrig pratats så mycket landsbygdspolitik som det görs i dag.

Kalixpartiets ordförande Aimo Suomela blir förvånad när Kuriren berättar om förändringen i nästa års val.

– Gäller regeln bara i Kalix eller i hela landet? Jag har inget minne av att vi tagit beslut på kommunfullmäktige att ett parti måste ha minst tre procent av rösterna.

Kalixpartiet har suttit i fullmäktige sedan 1998, men måste öka antalet röster för att behålla sin plats.

– De nya reglerna är en fara för demokratin. Det gamla systemet var bättre för alla nya partier. Nu måste vi lägga in ett ordentligt kol i valet 2018, men jag tror att det kommer att gå. Vi har många sympatisörer kvar i Kalix.

Luleås avgående kommunalråd Yvonne Stålnacke ser ett värde i förändringen.

– Det är svårare att tillsammans hitta bra politiska lösningar om det sitter för många partier i fullmäktige. Många av de mindre är enfrågepartier. För mig handlar politik om att skapa en helhet. Därför är det viktigt att de som sitter och företräder partier gör det med den tanken att företräda helheten.

Kritiker ser förändringen är ett hot mot demokratin. Kan den innebära en minskad insyn?

– Det är klart att det är bra om alla etablerade partier finns med, men det gör samtidigt beslutsgången svårare. I dag sitter tio partier i fullmäktige i Luleå. Om det i stället skulle bli nio har det inte särskilt stor betydelse.

Så slår de nya reglerna i Norrbotten

Om de nya reglerna hade tillämpats vid valet 2014 skulle 16 mandat ha omfördelats i Norrbotten.

Tre lokala partier skulle ha nekats en plats i kommunfullmäktige. Varken Landsbygdspartiet oberoende, Kalixpartiet eller Skolpartiet i Piteå klarade treprocentsspärren.

Ytterligare 13 mandat hade fråntagits mer etablerade partier. Kristdemokraterna hade förlorat sina platser i fullmäktige i Boden, Haparanda, Kiruna och Älvsbyn.

Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna hade tappat två mandat vardera. Övriga förlorade mandat tillhör Moderaterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om