Luleå kommuns administration är stor och trångbodd. Det tycker Landsbygdspartiets Erland Nilsson, som föreslagit att fler jobb ska flyttas ut i kommunen. Han menar att det kan finnas billigare lokaler utanför stadskärnan, varför en grundlig översyn av administrationen borde genomföras.
– Det skulle skapa viss rörelse i kommunen, och kan lyfta hela landsbygden, sade Erland Nilsson när frågan debatterades i kommunfullmäktige på måndagen.
Samtidigt pågår redan en översyn av administrativa processer och kundtjänst i Luleå, och kommunstyrelsen ville därför ge avslag tills vidare.
– I stället för att lägga till den här motionen till utredningen yrkar man avslag. Jag tycker det är häpnadsväckande – man tar inte vara på människors engagemang, sade Erland Nilsson.
Landsbygdspartiet fick medhåll från Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Rättvisepartiet socialisterna.
– Man kan se det som en tydlig miljöfråga. Förslaget skulle göra det möjligt för fler att arbeta i eller i närheten av byn där man bor, och slippa åka in till centrum, sade Anette Asplund (KD).
Stödet räckte dock inte. Kommunfullmäktige gick på styrelsens linje och avslog motionen i väntan på att den pågående översynen ska bli klar.
– Det finns så mycket kraft på landsbygden i Luleå – den står och faller inte med om vi lägger ut en liten del av våra jobb på annan plats. Det skulle kunna landa i det längre fram, men då är det bra om vi har ett ordentligt underlag att gå på, sade stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericsson (S).
Ett förslag som däremot fick gehör i kommunfullmäktige handlade om barngrupper på fritids. Vänsterpartiet vill se färre barn per pedagog i fritidshemmen för att verksamheten ska kunna möta varje barns behov – något kommunstyrelsen håller med om.
– Vi är glada över att motionen har blivit väldigt positivt bemött så här långt, sade Monica Carlsson (V).
Ingen yrkade avslag på motionen, men Kristdemokraterna var kritiska till att måttet som används i motionen är "antal barn per pedagog" – vilket de menar kan innebära att barngrupperna ändå blir väldigt stora.
– Att minska barngrupperna tror vi är jätteviktigt, men vi är lite oroliga att Framtidens skola kommer att skapa jättestora barngrupper, sade Samuel Ek (KD).