Politiker byggde olovligt - kan tvingas riva

Det blev bara 29 centimeter i stället för 1,5 meter. Folkpartipolitikern Jens Sundström byggde för nära grannen och kan tvingas riva det nya dubbelgaraget med kontorsvåningen.- Vi har slarvat och det blev fel. Då får man stå för konsekvenserna, säger Sundström.

Jens Sundström, ledande folkpartist i landstinget, har byggt för myckety och kan tvingas riva det nya dubbelgaraget med kontorsvåning.

Jens Sundström, ledande folkpartist i landstinget, har byggt för myckety och kan tvingas riva det nya dubbelgaraget med kontorsvåning.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-10-30 06:00
Jens Sundström bor med sin familj i Alvik, i ett äldre hus i den gamla byn. Han är gruppledare för folkpartiet i landstingsfullmäktige. Tidigare var han också aktiv ledamot av Luleå kommunfullmäktige.
I december 2006 fick Jens Sundström bygglov av Luleå kommun. Det var för ett fristående dubbelgarage med förråd och med kontorslokaler i ett övre planet, där hans bolag Hjortborgen AB skulle få plats. Bolaget saluför konsulttjänster för entreprenadföretag samt mindre entreprenadprojekt.
Frångick bygglovet
Sundström frågade grannarna om det hade något emot byggplanerna. De hade de inte och därför kunde stadsarkitekten Bo Larsson fatta ett delegationsbeslut om bygglov.
Jens Sundström satte spaden i jorden och byggde, men följde inte det som föreskrevs i bygglovet. Det stora garaget blev inte fristående, det fick en sluss till bostadshuset. Taket blev valmat i stället för sadlat och den putsade fasaden blev brädfodrad.
Men allvarligast: Utbyggnaden kom alldeles för nära granntomten. Avståndet skulle vara 1,5 meter.
Det fick en anonym medborgare att kontakta Sirpa Jakobsson (s), vice ordförande i byggnadsnämnden.
- Jag överlämnade ärendet till bygglovsavdelningen och gjorde inga egna undersökningar, säger hon.
Bygglovsavdelningen vid stadsbyggnadskontoret har synat Sundströms bygge och liksom anmälaren funnit att det inte uppfyller bygglovet.
- Jens Sundström har lovat att komma in med nya ritningar och en utsättning som föreskrevs i bygglovet. Sedan får han ansöka om ändrat bygglov som får prövas i byggnadsnämnden, säger byggnadsinspektör Robert Fredriksson.
Kan tvingas riva
Beviljar byggnadsnämnden ändrat bygglov slipper Jens Sundström undan med en straffavgift på fyra gånger bygglovsagiften, som var 3 060 kronor.
- Till det kommer också avgiften för kvadratmeterna för slussen mellan nybyggnaden och bostadshuset, säger Robert Fredriksson.
Säger byggnadsnämnden nej måste Jens Sundström återställa allt, alltså riva nybyggnaden.
- Vi har haft en osäker tomtgräns och stått och syftat i tron att vi hade goda marginaler, säger han och uppger att det bara blev 29 centimeter kvar av de 1,5 meter det skulle vara till tomtgränsen.
- Nu har vi gjort en utstakning och mätt husets placering för att kunna renrita och ansöka om ändrat bygglov. Jag måste göra upp med intressenterna, först med grannen, och redovisa det.
Jens Sundström är medveten om vad ett nej i byggnadsnämnden innebär.
- Reglerna är solklara och yttersta konsekvensen är en rivning, men jag hoppas att det går att lösa på annat sätt.
Ska inte en folkvald politiker följa reglerna?
- Vi har samma krav på oss som andra medborgare. Nu måste vi lösa det här, säger Jens Sundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om