Ringer du 112 i slutet på maj för att få polishjälp kommer dit larmsamtal att gå via Umeå istället för Luleå. Då kommer allt akut polisarbete i hela Norrland centraliseras till polisens nya regionledningscentral (RLC). Flytten innebär slutet för Norrbottenspolisens hjärta, länskommunikationscentralen (LKC), i Luleå.
Personalen på LKC, åtta polisbefäl och runt 15 civila operatörer, har erbjudits jobb i Umeå. Men det är väldigt få som har nappat på att flytta. Därför är deras framtid just nu oklar och oron stor, enligt Polisförbundet.
– Man sliter bort hjärtat i verksamheten. Det frestar oerhört på personalen där och även på oss andra, säger Torgny Lindgren, ordförande i Polisförbundet i region nord.
Personalen har fått förlängda anställningar till och med sista september. Tanken är att de fram till dess ska lära upp nya operatörer som nu rekryteras till Umeå.
– Vi måste säkra kompetensen de har så att vi inte hamnar i det här från en dag från en annan, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten.
Fram till dess får de söka andra tjänster både inom och utanför polisen.
– Det finns några som går till andra arbetsgivare. Men i slutrundan blir det så att om det inte finns jobb och om den enskilde inte visar intresse - så finns det en risk för övertalighet, säger Håkan Karlsson.
Det är troligt att många polisbefäl får andra chefspositioner i Norrbotten. Operatörerna erbjuds jobb på polisens kommunikationscentral (PKC) i Luleå och Boden. Dit kommer larmsamtal om exempelvis viltpåkörningar och andra mindre akuta fall. För en del operatörer ses PKC som ett kliv tillbaka i karriären.
– Ja, men det får stå för dem. Vi har många verksamheter som är viktiga. PKC är viktig, sen om man tycker det är roligt eller inte kan man bara känna själv, säger Pontus Fälldin, chef för polisens operativa enhet.
Men PKC ger jobben i Norrbotten ett bra läge, tycker facket.
– För det är väldigt få som följer med till Umeå. Och i Umeå är problemet närmast gigantiskt eftersom man ska vara 70-80 operatörer som ska jobba, säger Torgny Lindgren.
Flytten till Umeå är komplicerad menar facket. De tror inte att polisen kommer att vara redo för övergången i slutet på maj.
– Vi är snart framme i att vi tycker att man ska hejda sig och tänka efter och börja om. För vi ser så många risker som inte går att undanröja.
Men polisområdeschefen tror på datumet.
– Vi kommer att klara den här uppgiften till den sista maj, säger Håkan Karlsson.
I nuläget utbildas ett 30-tal operatörer. Fler ska tillsättas och andra kritiska frågetecken kommer att rätas ut. Exempelvis den för polisen så viktiga delegationsordningen.
– Vi är medvetna om att den här omställningen har sina svårigheter och därför så tar vi det eftersom, säger Håkan Karlsson.