Det var i mars i fjol som rikspolisstyrelsen och länspolismästarna beslutade att satsa på brottsförebyggande arbete när det gäller ungdomar i landet.
Under hösten fick polisen i Luleå och Boden uppgifter både från oroliga föräldrar och från skolan om att missbruket bland ungdomar hade brett ut sig.
Påfrestande jobb
Med direktiven från Rikspolisstyrelsen i grunden beslutades att en satsning på att förebygga ungdomsbrottslighet skulle genomföras. I slutet av augusti drogs projektet igång i Luleå och Boden.
Ganska snart uppkom frågan om hur man skulle få kontakt med ungdomarna.
Hembesök blev alternativet.
- Vi har aldrig gjort det tidigare, inte att vi sökt upp ungdomarna på det sättet. Men det blev så mycket namn. Det var akut. Vi var tvungna att prova någonting, säger Mats Ågren.
Fokus har legat på ungdomar mellan 15-18 år och arbetet har inneburit en kartläggning av dem som är i farozonen. I inledningsskedet har man haft misstankar på runt 30 personer och fler namn kommer fortfarande in, enligt Mats Ågren.
- Arbetet har varit omfattande men även ganska påfrestande, säger han.
De droger som varit i omlopp bland ungdomarna är i första hand cannabis men även spice, som narkotikaklassades i höstas, och tabletter.
Och metoden med hembesök har gett resultat.
Spontana besök
Totalt tio inbokade hembesök där polisen träffat både föräldrarna och barnen har genomförts. Dessutom har man gjort spontana hembesök. 27 personer under 18 år är misstänkta för ringa narkotikabrott. Polisen har vetskap om ytterligare ett antal personer där ett missbruk uppdagats.
- Vi är nöjda med att ha kommit så långt att de erkänt ett missbruk för sina föräldrar, säger Håkan Ershammar, kommissarie och områdeschef i Luleå-Boden.
Arbetsmetoden har lett till att vissa ungdomar avbrutit sitt missbruk.
Dessutom har arbetet genererat "mycket sidovinster", enligt Mats Ågren.
Bland annat kunde en 57-årig man från Luleå gripas och senare dömas för grovt narkotikabrott. Efter en husrannsakan hittades även vapen som stulits vid det uppmärksammade Bredviksrånet i somras.
Huvudsyftet med satsningen har inte varit att lagföra ungdomarna i första hand utan de ska få en chans att berätta om sitt missbruk för föräldrarna och få hjälp.
De flesta föräldrar har reagerat positivt på polisens insatser.
Polisens hembesök har gett resultat
Hembesök för att minska drogmissbruket bland ungdomar är polisens senaste satsning. - För mig räcker det med att en slutar. Varenda en som vi kan hjälpa och eventuellt sluta missbruka är en jättevinst, både för oss och för samhället, säger Mats Ågren, gruppchef för polisens Särskild insats-grupp.
Per Karlsson, chef för brottsförebyggande avdelningen och Håkan Ershammar, kommissarie och områdeschef i Luleå och Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!