Polisen vill veta mer om psykiskt sjuka
Två av tre poliser i Norrbotten känner obehag och är dåligt förberedda inför handräckningar av psykiskt sjuka.- Det här är ett bekymmer som måste tas på allvar, säger Björn Lundberg, ordförande i Polisförbundet i Norrbotten.
Varannan har känt obehag
Undersökningen visade att nästan varannan polis har någon gång under de senaste tolv månaderna känt obehag i samband med en handräckning.
Tre av fyra poliser känner att de inte har varit tillräckligt förberedda på grund av brist på information, framför allt från sjukvården, om den person som de ska göra handräckning på.
Åtta av tio poliser anser att en nationell checklista skulle vara ett bra stöd i handräckningsärenden.
Fem krav
Fackbasen i Norrbotten, Björn Lundberg säger att det här inte är några roliga siffror och att det är ett stort bekymmer som måste tas på allvar.
- Tänk er två poliser som sitter
i en patrullbil. Via radion får de ett uppdrag av vakthavande att transportera en psykiskt sjuk. Poliserna har ingen som helst aning om den psyksjuke anses vara farlig eller om det finns annan viktig information, säger Björn Lundberg.
Polisförbundet presenterar nu fem krav för att öka Polisens förutsättningar att bemöta psykiskt sjuka:
4 Ändra lagen så att Polisen får bättre information om psykiskt sjuka.
Poliser bör få göra mer omfattande sökningar i belastningsregistret, vapenregistret och misstankeregistret än i dag. Polisen bör också få relevant information om personen som ska tas in.
Uppgift om diagnos
Det innebär att polisen exempelvis bör få uppgifter om en psykiskt sjuk persons diagnos.
4 Ta fram en nationell check-lista för handräckningsärenden. Rikspolisstyrelsen måste ta fram en checklista med tydliga riktlinjer kring vad poliser bör tänka på inför och under en handräckning.
4 Förbättra grundutbildningen i hur poliser ska bemöta psykiskt sjuka. Bemötandet av psykiskt sjuka måste in tydligare i Polisens grundutbildning.
4 Inför obligatorisk vidareutbildning i bemötande av psykiskt sjuka. Utbildning är färskvara och alla poliser måste kontinuerligt vidareutbildas i de senaste rönen kring hur man bemöter psykiskt sjuka. Utbildning bidrar i sin tur till att poliserna känner större trygghet.
4 Skapa förutsättningar för polisiär forskning kring Polisens bemötande av psykiskt sjuka. Det finns nästan ingen polisiär forskning i dag.
Bemötandet av psykiskt sjuka är ett ämne som Polisen behöver mer kunskap om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!