Polisen vill öka pressen på sexköparna

Polisens arbete mot prostitution är eftersatt. Det tycker chefen Urban Pohjanen, som vill öka insatserna för att fånga fler sexköpare. "Vi kan bli bättre" säger han.

TEMPOÖKNING. Urban Pohjanen, chef för polisens utredningssektion i Norrbotten, vill att polisen ska lagföra fler sexköpare.

TEMPOÖKNING. Urban Pohjanen, chef för polisens utredningssektion i Norrbotten, vill att polisen ska lagföra fler sexköpare.

Foto: Bo Torbjörn Ek

LULEÅ2015-12-22 08:00

Det var i går som NSD rapporterade om prostitutionen i Luleå. Flera kvinnor erbjuder sina tjänster – samtidigt som köparna kan handla relativt ostört. Bara tre män har fått böta för köp av sexuell tjänst de senaste fem åren.

LÄS MER: Sexköpen sker ostört i Luleå

Urban Pohjanen är chef för polisens utredningsektion i Norrbotten. Han vill se mer resultat i arbetet med sexköpare.

– Det de handlar om är att avdela folk som sysslar med det här.

Tre lagförda på fem år – är ni nöjda med det?

– Nej, det är vi ju inte. Vi måste skruva upp det här. Det finns ingenting att skylla på. Vårt jobb är att försöka spana fram det som försiggår på nätet. Vi vet att det bokas upp där.

Varför har ni inte satsat mer?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Vi har försökt göra framstötar, vi har satsat på utbildning med hotellen. Vi gjorde en insats i våras. Men vi kan alltid bli bättre.

Vad är det för typ av brottslighet ni prioriterar istället?

– Vi har hållit på med gatulangning och alla andra dolda brott som sker, men vi kommer att sätta fart på det här nu. Vi har redan börjat. Vi är i inledningen. Vi förstår att det är ett eftersatt arbete.

LÄS MER: Här är männen som köper sex

Samtidigt är det här ett brott som bara ger böter – spelar det roll?

– Visst gör det det. Det är inte så höga straff. Sedan ska vi kunna styrka det här köpet också, när ingen vill vidkännas det. Det är ett dilemma, men det är våran sak att bevisa vad som skett. Vi har metoder för att jobba med det och det kommer vi att göra också.

Länsstyrelsens handläggare säger att det finns prostitution i alla kommuner – delar du den bilden?

– Det är ganska generellt. Det kan jag inte säga. Jag vet att det förekommer i vissa kommuner, men jag har inte belägg för att säga att det förekommer i samtliga kommuner.

När NSD gick ut på nätet tog det bara någon timme innan vi fick kontakt med en prostituerad i Luleå. Hur ser du på det?

– De ligger väl säkert och bevakar på nätet. Det går väl snabbt, det är väl deras koncept. Men det är inte säkert att någon finns i Luleå bara för att de säger det.

Kan det tyda på att prostitution är vanligare än vad många tror?

– Det tror jag säkert att det är. Jag tror att det är ganska lätt att få tag på någon.

Finns det människohandel bakom prostitutionen?

– Det kan jag inte svara på. De underrättelserna har vi inte i dag. Då måste man gå djupare. Köp av sexuella tjänster är brott som det är ganska lågt straffvärde på. Människohandel är mer organiserat.

Har ni en tillräcklig bild över hur många kvinnor och män som säljer sex i Norrbotten?

– Nej. Vi har inte en tillräckligt klar bild än så länge. Vi har väldigt lite uppgifter, det är något vi måste gräva fram själva. Det är ingen som självmant tipsar oss om det här. Vi försöker få in tipsen via hotellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!