Polisen vill förebygga

Fylleriet under Luleåkalaset har under de senaste åren ökat. Under gårdagens presskonferens framhöll bland annat polisen vikten av att föräldrarna tar ansvar för sina barns drickande.

"Vi kommer att synas mycket och göra tidiga ingripanden. Vi kommer också att beslagta alkohol från minderåriga. Men också från de som dricker på gator och torg", säger insatschefen Stefan Ström.    FOTO: Tobias Åkeblom

"Vi kommer att synas mycket och göra tidiga ingripanden. Vi kommer också att beslagta alkohol från minderåriga. Men också från de som dricker på gator och torg", säger insatschefen Stefan Ström. FOTO: Tobias Åkeblom

Foto: Tobias Åkeblom

LULEÅ2009-07-30 06:00
På gårdagens presskonferens hade både projektledare för Luleåkalaset, Leif Renholm, polis, och representanter för Röda Korset och Luleå kommun samlats.
Polisens insatschef, Stefan Ström och Luleå kommuns representant för Luleåkalset, Maria Strömgren, talade om föräldrarnas ansvar och möjlighet att kontrollera att deras ungdomar under 18 år inte dricker. Maria Strömgren tog upp "Drogfri Exit" som exempel.
Ett projekt som bygger på att föräldrar och barn tillsammans skriver ett "kontrakt" på nätet. Ungdomen godkänner då ett alkoholtest vid hemgång.
- En blåskontroll kommer att finnas vid utgången i Norra hamn. Sedan får de med sig ett intyg på resultatet. Föräldrarna får också svaret i ett mejl. Det här har mött många positiva reaktioner och används på flera ställen i landet.
Färre våldsbrott
Förutom att krögare arbetar enligt alkohollagen och inte serverar alkohol till personer under 18, ska polisen ska minska fylleriet genom att arbeta förebyggande.
- Vi kommer att synas mycket och göra tidiga ingripanden. Vi kommer också att beslagta alkohol från minderåriga. Men också från de som dricker på gator och torg, sa Stefan Ström.
Under fjolårets Luleåkalas omhändertogs 72 personer för fylleri. 20 av dem var minderåriga.
Polisen bekräftar att fylleriet ökar, men ändå minskar våldsbrotten under Luleåkalaset.
Siffror från 2006 visar på 33 våldsbrott, exempelvis misshandel. Året därpå ökade det något, till 34. Men i fjol hade våldsbrotten sjunkit till 20 stycken.
- Vi lär oss att förändra vårt arbete. I år kommer vi att vara fler poliser. Och vi tycker att vi har ett bra samarbete mellan aktörerna.
Röda Korset på plats
Röda Korset kommer att ha 34 ideellt arbetande personer.
De kommer till exempel att hjälpa till vid skador.
- Vi kommer att bevaka alla spelningar. Och vi kommer att ha en fast Första-hjälpen-station. Dessutom kommer den Medmänskliga stödgruppen på plats. De kan hjälpa människor med psykosociala problem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om