Polisen: "Vi har ingen misstänkt för rånet"

Polishelikoptrar, insatsstyrkor med automatvapen och omfattande spaningsarbete.Men torsdagens dramatiska insatser gällde inte det väpnade rånet i Bredviken.- De här männen är misstänkta för stöldbrott, säger Per Karlsson vid polisen i Luleå.

Polisens dramatiska insatser i torsdags gällde ett stöldbrott - inte det väpnade rånet i Bredviken. Det framkom vid fredagens presskonferens i polishuset i Luleå. På bilden: Per Karlsson, tillförordnad                    avdelningschef för brottsutredningar, och informatör Anna-Lena Jonsson. FOTO: simon eliasson

Polisens dramatiska insatser i torsdags gällde ett stöldbrott - inte det väpnade rånet i Bredviken. Det framkom vid fredagens presskonferens i polishuset i Luleå. På bilden: Per Karlsson, tillförordnad avdelningschef för brottsutredningar, och informatör Anna-Lena Jonsson. FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

Luleå2009-08-01 06:00
Mysteriet tätnar kring tisdagkvällens brutala väpnade rån i Bredviken. Efter NSD:s avslöjande bildpubliceringar och rapportering från de omfattande insatserna i Luleå och Piteå i förrgår kallade polisen till presskonferens under fredagen.
Och den bjöd på en överraskande vändning.
De tre män som greps under torsdagen, en 29-årig man i Piteå och två Luleåbor, 24 år och 22 år, var misstänkta för ett stöldbrott - inte för väpnat rån.
- Männen var anhållna i sin frånvaro och greps som skäligen misstänkta för en stöld, säger Per Karlsson,
Beslut om häktning
Dessutom hämtades ytterligare personer in för förhör, men de släpptes efter någon timme och är inte aktuella i utredningen, däribland den 24-årige man som greps på Porsön.
Två personer sitter dock fortfarande anhållna till på söndag, då beslut om häktning måste ske.
Det var kammaråklagare Folke Ailinpieti som beslutade om att anhålla männen och han är således förundersökningsledare i det ärendet, inte i rånutredningen.
"Kända våldsverkare"
Polisen uppger att endast några tv-apparater försvann vid den aktuella stölden i Luleå centrum, stölder som ägde rum dygnet innan rånet i Bredviken.
Således uppstår frågan varför så dramatiska insatsmetoder skedde vid gripandena på Porsön och i Piteå.
Brukar ni agera så vid stöldbrott?
- Det händer. De som var skäligen misstänkta är kända våldsverkare. Därför finns en förhöjd beredskap. Vi vill inte att någon av våra poliser ska råka illa ut, säger Per Karlsson.
Samtidigt talar mycket för att insatserna på Porsön i själva verket rör det brutala rånet, bland annat följande:
4 Den rånade och skottskadade 68-åringens stulna bil påträffades bara ett hundratal meter från den aktuella adressen.
4 Utanför lägenheten stod en felparkerad bil. Bilägaren söktes av polisen under torsdagen.
4 I vindrutan på den felparkerade bilen fanns en lapp med ett telefonnummer som kan sättas i direkt samband med rånet i Bredviken.
- Vi säger inte att det är en slump. Men eftersom utredningen är inne i ett så känsligt läge nu kan polisen inte lämna ut fler detaljer som kan äventyra den fortsatta utredningen, säger Anna-Lena Jonsson, polisens informatör.
Inga stulna vapen funna
När det gäller just rånet i Bredviken fortsätter utredningen. Polisen har fått in intressanta tips och påstår sig arbeta "brett och förutsättningslöst".
- Vi fortsätter med kompletterande förhör med målsägaren och vittnena för att kontrollera olika fakta. Inre och yttre spaning pågår.
- Men vi har ingen som är skäligen misstänkt för rånet i dag, säger Per Karlsson.
Har torsdagens gripna personer tillfört något till rånutredningen?
- De är inte hörda i det ärendet.
Har ni efterlyst några personer?
- Inte när det gäller det väpnade rånet, säger Per Karlsson
Vid rånet i Bredviken stals sex till åtta jaktvapen, såväl älgstudsare som hagelbössor.
Men inga vapen har ännu påträffats.
- De som stjäl vapen har oftast ett syfte med det. Förövaren vill kanske sälja det vidare, använda det till illegal jakt eller väpnade rån. Hagelbössan var ju populär vid rån ett tag, men studsare är inte lika vanligt förekommande. Därför är det svårt att säga vad männen ska använda vapnen till.
Skottlossningarna
- Vi ser jätteallvarligt på det här. Det är ju fråga om ett rån och tillvägagångssättet är ytterst ovanligt, säger Per Karlsson.
De tre rapporterade skottlossningarna som ägde rum under tisdagsnatten, timmarna efter rånet, utreds också vidare.
- Vi har inte hitta några hylsor utana bara fått in tips från personer. Men vi har ingen anledning att misstro dem, säger Per Karlsson.
Att det väpnade rånet inträffade mitt i semestertider kan ha inneburit att utredningen har blivit lidande.
- Alla har sin lagstadgade rätt till semester och visst ställer det till problem. Men vi har en otroligt lojal kår och folk har avbrutit semestern för att hjälpa till, säger Per Karlsson.
fakta Detta har hänt.
Det var i tisdags kväll som polisen larmades om ett väpnat rån i villaidyllen Bredviken, Luleå.

Tre beväpnade män, maskerade med rånarluvor och solglasögon, tog sig in i en villa där den 68-årige husägaren, hans sambo och två gäster befann sig.

Männen hade dragna vapen och ett skott avlossades, som träffade 68-åringen i bröstet. Samtliga fyra i villan misshandlades också med batonger.

Därefter tog sig männen in i ett vapenskåp, där ett okänt antal jaktvapen och ammunition stals. En av männen stal sedan 68-åringens bil, medan de två andra flydde till fots från Bredviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om