Polisen: “Vi är skyldiga till att vidta åtgärder”

Efter att en man hittades livlös i arresten i polishuset i Luleå kommer nu polisen att göra en riskbedömning av sina lokaler. “Det skall inte finnas risk för att personer skadar sig själv”, säger Patrik Hallberg, tillförordnad områdeschef för polisen i Luleå och Boden.

Om en person visar tendenser på att ha suicidala tankar kan den generella bedömningen göra att en person snarare förs till sjukhus än i arrest.

Om en person visar tendenser på att ha suicidala tankar kan den generella bedömningen göra att en person snarare förs till sjukhus än i arrest.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-08-09 21:28

Under onsdagen hittades en man livlös i arresten i polishuset i Luleå. Enligt de första uppgifterna till Norrbottens Media var mannen död, något som jouråklagaren vid åklagarkammaren i Luleå Klara Dahlström senare dementerade.

Norrbottens Media har pratat med Patrik Hallberg, tillförordnad områdeschef för polisen i Luleå och Boden som inte vill gå in på den specifika händelsen utan beskriver den generella hanteringen av en människas säkerhet i arresten.

Vilket ansvar har ni för att människor inte ska skadas i arresten?

– Vi utgår från häkteslagen när det gäller de som sitter i polisarrest sedan har vi ett tillsynskrav på dessa individer och de regleras på olika sätt beroende på vilken typ av frihetsberövade vi har. Rutinen i häktningslagen är att de som sitter anhållna ska ha tillsyn minst en gång per timme men de som tas in i polisarrest genomgår en riskbedömning och beroende på vad bedömningen kommer fram till kan det bli tätare tillsyn.

Bedömningen utgår från en rutin som görs med frågor som underlag där en rad frågor ställs till den intagne, men det finns saker som kan försvåra arbetet.

– När vi ska bedöma en persons psykiska ohälsa utifrån deras egna uppgifter och de säger att de inte har några sjukdomar kan jag inte ringa sjukvården på grund av sekretess. Då hamnar vi i en situation där vi måste lita på den intagne. Det faller på deras egna uppgifter.

Hur påverkar det er bedömning ifall den frihetsberövade personen inte talar om tankar som kan påverka omhändertagandet, som till exempel suicidala tankar?

– Om vi utgår ifrån det exempel som du ger och har en person som är suicidbenägen då gör vi en bedömning av helheten. Det kan vara sinnesstämning men det kan även vara brottet som personen har begått. Det man är misstänkt för kan göra att man har det tyngre rent mentalt. Vi försöker att anpassa lokalen så att det inte skall finnas risk för att personer skadar sig själv.

Om en person visar tendenser på att ha suicidala tankar kan den generella bedömningen göra att en person snarare förs till sjukhus än i arrest.

– Om det är en sådan bedömning som vi gör så är det så. Om en läkare anser att personen är i behov av omedelbar psykiatrisk vård så ska man ha det under ramen för ett anhållningsbeslut. Sedan kan man också få ständig tillsyn i arresten, det vill säga att det finns en person som hela tiden sitter och tittar in i rummet.

Efter onsdagens händelse kommer polisen att vidta åtgärder. De kommer bland annat att göra en tillbudsanmälan det inträffade samt en polisanmälan där de beskriver händelsen. Sedan kommer ett förebyggande arbete inledas där de ser över rutiner och gör en riskbedömning av sina lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om