Polisen: Underbart är kort

Att utsättas för rån är en högst påtaglig yrkesrisk för butiksanställda.- De som utsätts kanske aldrig orkar komma tillbaka i arbetslivet och det finns en oro bland medlemmarna, säger Anna-Karin Lilja, Handels, som därför vill få kunderna att använda kontokort i stället för kontanter.

Anna-Karin Lilja, Handels, och Stefan Ström, polisen, gör gemensam sak med bankerna och Luleå & company för att försöka påverka kunderna att använda kort i stället för kontanter, för att minska risken för både butiks- och personrån. FOTO: Maria Ekman

Anna-Karin Lilja, Handels, och Stefan Ström, polisen, gör gemensam sak med bankerna och Luleå & company för att försöka påverka kunderna att använda kort i stället för kontanter, för att minska risken för både butiks- och personrån. FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-10-28 06:00
Butiksrån och hot är stora arbetsmiljöproblem för de anställda inom handeln. Över 1 000 rån begicks i Sverige under 2009. I Norrbotten har i snitt ett tiotal rån
begåtts per år under perioden 2007-2010, cirka hälften av dem i Luleå.
Vill ha färre kontanter
För att minska hanteringen av kontanter driver Handelsanställdas förbund, polisen, bankerna och Luleå & company en lokal kampanj i Luleå för ökad användning av kontokort.
- Minskad användning av kontanter fungerar brottsförebyggande på två sätt. Dels minskar det risken för butiksrån om det inte finns några kontanter för rånarna att komma över. Dels minskar det risken för personrån om färre går omkring med kontanter på sig, säger Stefan Ström, tillförordnad områdeschef för polisen i Luleå och Boden.
Men behövs en sådan här kampanj, användningen av kontokort har väl ökat kraftigt de senaste åren?
- Kontokortsanvändningen har ökat men det finns ändå mycket kvar att göra. Även när det gäller system för säker kassahantering har det blivit bättre. Men också där går det att göra förbättringar. Exempelvis har vi anställda som tvingas gå och banka dagskassor, säger Anna-Karin Lilja, ombudsman på Handelsanställdas förbund.
Borde inte butikerna slopa alla kortavgifter och i stället ta ut en avgift för kontantköp om man verkligen vill uppmuntra kunderna att handla med kontokort i stället för med kontanter?
- Ja, kanske det. Men kortanvändningen har ökat markant. I min butik är det bara 10-15 procent av kunderna som betalar med kontanter, säger Jan Wennskog, Svensk handels ordförande i Luleå.
- Från fackets sida kan vi ju inte påverka kortavgifterna. Men vi vill göra folk medvetna om hur man enkelt kan förbättra arbetsmiljön och minska rånriskerna för medlemmarna genom att använda kort i stället för kontanter, säger Anna-Karin Lilja.
- Och samtidigt minska risken för att själv bli rånad, tillägger Stefan Ström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om