Antalet inbrott i bostads- och fritidshus ökade från 2019 till 2020 med 16 procent.
– Det är inte så att vi märkt av någon stor våg av villainbrott den senaste tiden, men vi vet att det brukar öka i augusti och september när det blir mörkare på kvällarna, säger Robert Pedersen, inspektör och gruppchef i lokala polisdistriktet Luleå.
Han berättar att det under sensommaren kommer in ligor från utlandet som åker över hela Sverige och bryter sig in i bostäder.
– Det är svårt att beskriva ett typiskt offer för den här typen av brott, men vi vet att det är lite vanligare i villakvarter som ligger utanför tätorten och nära en stor väg, till exempel E4:an. Då är det lätt för tjuvarna att köra i väg snabbt, säger Robert Petersen.
Vad gäller inbrott i källar- och vindsförråd är ökningen störst i Polisregion Nord. Enligt Brottsförebyggande rådet ökade inbrotten med 47 procent 2020 jämfört med året innan.
– I dessa situationer är det i nästan alla fall människor som bor i närheten och som har missbruksproblem. Många förråd är lätta att bryta sig in i, tyvärr.
Robert Pedersen berättar att det finns några åtgärder som man kan vidta för att minska risken för inbrott. Det ena är att inte lämna några dyrbara saker framme på kvällarna och när man reser bort.
– Då är det främst sådant som är litet och värdefullt, som man kan posta iväg. Vanligen guld och klockor. Då blir tjuvarna av med bevisen snabbt. TV-apparater, vapen och andra större saker lämnas ofta kvar nu för tiden.
Det andra tipset är att inte lämna huset och gården alltför ren och städad när man reser bort. Då blir det tydligt att ingen är hemma. Det kan vara smart att exempelvis lämna en cykel eller en bil utanför huset. Ett tredje tips från polisen Robert Pedersen är att prata ihop sig med sina grannar.
– Tjuvarna vill ju inte bli sedda, så om man bland källarförråden eller utanför en grannes hus ser någon som man inte känner igen är det bra att visa sig och visa att man ser dem, kanske till och med hälsa. Då är det mindre troligt att ett inbrott kommer ske.
Polisens sista råd är att ha larm.
– Det kan man ha på både bostäder, fritidshus och förråd. Bara klisterlappen som visar att platsen är larmad är avskräckande för tjuvarna. Premien hos många försäkringsbolag blir dessutom lägre om man har larm, säger Robert Pedersen.