Skor, bildäck, mobiltelefoner, cyklar, fiskeutrustning och många andra föremål finns bland hyllorna i beslagsrum och förrådsutrymmen hos polisen i Luleå. Prylarna kommer bland annat från beslag som polisen gjort men kan även vara föremål som personer hittat och lämnat in till polisen.
– Det här är saker som kommit in ända sedan 2004 och det kommer in hela tiden, säger Maria Jakobsson, kommunikatör på Polisen, region nord.
Föremålen som polisen får in förvaras i minst sex månader på polishuset. Sedan kan åklagare besluta om att häva beslag om förvar. Under denna tid kan människor höra av sig om det blivit av med något, men polisen har också möjlighet att efterforska om vem som är ägaren.
– Sedan ligger kungörelsen ute en månad och då har man möjlighet att göra anspråk på det som vi annonserar om. Om det då är så att det blir saker kvar så beslutar förundersökningsledare om det ska säljas eller förstöras - beroende på vad det är för något. Förstörs det så förstörs det eller så säljs det på Kronan här upp i Luleå och då går 50 procent till Kronan och 50 procent till myndigheten, säger Maria Jakobsson.
På polishuset i Luleå finns fem beslagsrum fyllda med föremål och man har även förvaring av beslag i bland annat Haparanda, Piteå, Gällivare. I Luleå är det två administratörer som arbetar med hanteringen av beslagen, totalt i länet arbetar sju personer med föremålen.
För att kunna göra anspråk på något av föremålen bör man ha gjort en polisanmälan om det man blivit av med.
– Om man ska göra anspråk så ringer man in till polismyndigheten under kontorstid och då har vi annonserat om vilka telefonnummer det är. Sedan ska det helst ligga en polisanmälan i bakgrunden, alltså att man har gjort en anmälan om att det har blivit stulet. Sedan ska man kunna beskriva föremålen eller föremålet. Helst med fabrikat eller någon särskild del som är skavd eller på något sätt urskiljer föremålet, säger Maria Jakobsson.