Polisen självkritisk om sexhandeln: "Vi kan bli bättre"

"Förhoppningen är att vi inför 2021 kan vässa oss lite grann för vi är inte nöjda med vad vi presterade förra året. Vi kan bättre", säger poliskommissarie Karin Markaberg.

Under det senaste året har endast en person fällts för sexköp i Norrbotten. Det utgör inte en rättvisande bild av verkligheten, anser poliskommissarie Karin Markaberg. "Vi vet att efterfrågan på sexuella tjänster är fortfarande hög - trots pandemin."

Under det senaste året har endast en person fällts för sexköp i Norrbotten. Det utgör inte en rättvisande bild av verkligheten, anser poliskommissarie Karin Markaberg. "Vi vet att efterfrågan på sexuella tjänster är fortfarande hög - trots pandemin."

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-02-25 08:18

Under 2020 förekom det inga strafföreläggande och endast en fällande dom för sexköp i Norrbotten. Det är det lägsta siffran under den senaste femårsperioden.

Karin Markaberg, chef för utredningssektionen i Norrbotten, medger att arbetet mot prostitution och människohandel har varit eftersatt. En orsak är att en av polisens nyckelkompetenser har fått nya arbetsuppgifter.

– Inför 2021 har vi genomfört ett omtag. Vi kan inte förlita oss på enstaka personer. Tanken är att vår brottsamordningsfunktion får ett utökat ansvar och kan vara tillgänglig för operativa insatser tillsammans med kontaktpersoner i varje lokalpolisområde. 

Karin Markaberg säger sig inte ha kännedom om larmet om en misstänkt minderårig flicka på så kallade sugardatingsidor, där kontakter på nätet förmedlas mellan unga kvinnor och män som är beredda att betala för ett möte.

Hon håller inte med om regionkoordinator Eva Norlins påstående att polisen saknar kompetens.

– Det är svårt att kommentera när man inte känner till det enskilda fallet. Enligt min uppfattning stämmer det inte, men däremot kan det vid ett givet specifikt tillfälle uppstå en situation där vi inte har resurser eller rätt kompetens tillgänglig.

Hur agerar ni vid möte med minderåriga som kopplas till prostitution?

– När det gäller sugardating behöver vi hitta rätt metoder. Vi kan inte jobba uppsökande mot minderåriga som utsätts för prostitution utan att socialtjänsten är med. Tyvärr har vi inte tillräckligt med resurser för att göra det kontinuerligt och över hela länet.

Har polisen tillräckligt med resurser för att komma åt den här typen av brottslighet?

– Det vore önskvärt om vi kunde jobba förebyggande mot alla ungdomar som förekommer i den här typen av annonsering eller som söker narkotika på nätet, men i verkligheten är det omöjligt. Problemet är att det går snabbt när annonserna dyker upp. Det kan ske under en helg och då kan det vara svårt att omfördela resurser. Jag vill understryka att det här är inte enbart ett polisiärt ansvar utan ett samhällsproblem. Vuxenvärlden måste ha koll på vad våra barn gör på nätet.

Stämmer påståendet att länets polis i underrättelsesyfte saknar inloggningsuppgifter till sugardatingsidor?

– Vi kan inte i media kommentera hur vi jobbar i underrättelsesyfte. Allt jag kan säga är att det saknas inte metoder, svarar Karin Markaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!