Andra former av stölder blivit ovanligare.
– Bostadsinbrott har minskat och skoterstölder har gått ner jämfört med i fjol. Sista tiden har det varit ganska lugnt, säger Lundén.
Stölder på skolor och omklädningsrum är inget han kollar närmare på i sin roll som brottssamordnare.
– Men det är alltid väldigt vanligt, vi får anmälningar om det varje vecka.
Brotten är svåra att utreda.
– Utredningarna läggs oftast ner ganska fort eftersom att det saknas spaningsunderlag, det krävs nästan att det kommer in vittnesuppgifter för att vi ska kunna utreda fallen.
Lundén lyfter hur viktigt det är för polisen att de som blivit bestulna kan beskriva det som har stulits. Gärna med kvitton, artikelnummer och utmärkande detaljer som exempelvis skador.
– Får vi en anmälan på en "gul motorsåg" blir det svårt för oss att spåra. Vi kan ju alltid beslagta stöldgods men den vi hittar det hos gör ofta ett ägaranspråk. Om vi inte kan spåra den riktiga ägaren måste vi i värsta fall återlämna. Det är tråkigt men det händer.
Lundén tror också att det är svårt att få vittnesuppgifter trots att stölderna genomförts mitt på ljusa dan på offentliga platser.
– Det är platser där det rör sig mycket folk, det hör till normalbilden att det är så och då märker man kanske inte att något är konstig, säger Lundén.
Annat är det på villaområden. Framförallt hundägare har ganska bra koll på när något bryter mot normalbilden menar Lundén.
– I en idrottshall är det många som kommer och går. Sen kanske alla inte är intresserade av idrott, men det ser man inte på dem.