Polisen om senaste tidens våldsbrott

Trenden senaste året har varit att våld i nära relationer minskar i Norrbotten. "Vi tar kontakt med brottsoffer och berättar vilket stöd som finns", säger kriminalinspektör Åsa Sannerborg vid polismyndigheten i Norrbotten.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-04-09 06:00

Hon är en av sex personer som ingår i personsäkerhetsgruppen som bildades inom polisen 2013. Gruppens fokus är att jobba mot våld i nära relationer och de har ett nära samarbete med kvinnojourer och brottsofferjourer.

– Vi har som mål att kontakta samtliga som blivit utsatta för våld i nära relationer i Norrbotten. Vi arbetar med strukturerade riskanalyser och ger stödinsatser som höjer brottsutsattas säkerhetsmedvetande, säger Åsa Sannerborg.

Hur går det till?

– Vi tar kontakt med brottsoffer, presenterar oss och berättar vilket stöd som finns och vilka åtgärder som kan vidtas. Vårt arbete handlar om att förebygga brott och att försöka hjälpa utsatta att orka med rättsprocessen. Vi följer inte upp alla ärenden specifikt utan lägger betoningen på att den som vill ha hjälp kan kontakta oss. Vi finns där.

2014 hanterade personsäkerhetsgruppen 1 400 ärenden.

Enligt polismyndighetens egen statistik redovisade Norrbotten en minskning på nio procent 2014 när det gäller anmälda brott om våld i nära relation, medan övriga Sverige låg på en ökning på två procent.

Några färska siffror för de tre första månaderna av 2015 finns inte tillgängligt just nu.

– Olyckligtvis har det varit ett antal grova brott mot kvinnor i nära relationer den senaste tiden i Norrbotten. Sedan är det svårt att bedöma om det är värre än vanligt, säger Åsa Sannerborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om