Polisen: "Gymägarna tar sitt ansvar"

Samtliga Luleås träningsanläggningar är nu anslutna till det nationella nätverket mot dopning.
Målet är att få Luleå 100 procent dopningsfritt – men vägen dit är lång.
– Senast i dag fick vi tips om att man hittat anabola steroider på ett gym, säger Johan Ekström, som tillhör polisens särskilda insatsgrupp.

Diplomerade för kampen mot dopning. Peder Larsson, Crossfit Luleå, Ida Ask, Crossfit holistic, Daniel Muotka, Crossfit holistic, Maria Isaksson, I 19, Emil Lind, Gymmet, Anna Stålnacke, Gymmet och Ulrik Danielsson, F 21, tillhör numera nätverket 100 procent ren hårdträning.

Diplomerade för kampen mot dopning. Peder Larsson, Crossfit Luleå, Ida Ask, Crossfit holistic, Daniel Muotka, Crossfit holistic, Maria Isaksson, I 19, Emil Lind, Gymmet, Anna Stålnacke, Gymmet och Ulrik Danielsson, F 21, tillhör numera nätverket 100 procent ren hårdträning.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-01-10 11:49

Polisen vill inte säga vilken gymägare som tipset kom ifrån.

– Vad jag förstår har man hittat anabola steroider i ett skåp. Vi kommer att söka upp gymmet så snart vi kan, höra oss för om det finns fler tecken på dopningsmissbruk, exempelvis kraftig viktuppgång, och sedan söker vi upp den misstänkta personen, säger Johan Ekström, som applåderar det stöd som polisen får av gymmen i kampen mot dopningen.

– Gymägarna tar sitt ansvar. Det händer ganska ofta att vi får tips om dopning, minst en gång i månaden. Men det är ett svårt jobb och mörkertalet är enormt. Ofta leder ett tips vidare i personens kompiskrets. Hittar man en så hittar man flera.

"Unikt"

Johan Ekström var en av deltagarna i en ceremoni i Luleå stadshus, där tre av Luleås gym och försvarsmakten diplomerades för sitt arbete mot dopning. Bland annat har personalen på anläggningarna genomgått en utbildning för att bli en del av det nationella nätverket 100 procent ren hårdträning.

Därmed är samtliga Luleås 13 träningsanläggningar anslutna till arbetet mot dopning, som nu sprids i Sverige under namnet Luleåmodellen.

– Det är unikt att alla är med. Så ser det inte ut i övriga landet, säger Josephine Ekstrand, Norrbottens idrottsförbund.

Kommunen och Norrbottens idrottsförbund ska kontrollera att gymmens åtaganden följs. Även polisen gör oregelbundna kontroller.

– Vi ska kalla till ett flertal träffar för att följa upp arbetet. Nätverket är viktigt, men det viktigaste jobbet görs hos gymmen, säger Maria Strömgren, samordnare för alkohol- och drogfrågor i Luleå kommun.

"Kräver mycket jobb"

Peder Larsson, Crossfit Luleå, var en av de som diplomerades.

– Vi är relativt nyöppnade och jag har ännu inte stött på något misstänkt dopningsfall. Det främsta vapnet för oss gymägare är att verkligen försöka lära känna våra medlemmar. Det är svårt och det kräver mycket jobb, säger han.

Försvarsmaktens förband F21, I19 och A9 har själv ansökt om att få ansluta sig.

– Det är en jättebra sak och det är självklart att vi vill vara med. Vi vill att våra anställda ska träna. Att de tränar på rätt sätt är viktigt, säger Ulrik Danielsson, F21.

Om någon döms för dopningsbrott blir personen avstängd i 24 månader i samtliga anläggningar som är anslutna till nätverket, även utanför Luleå.

– Som kommunalråd är jag mycket stolt över att det här arbetet kallas för Luleåmodellen, säger Yvonne Stålnacke (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om