Polis pekas ut som lögnare i hovrätten

Försvaret menar att de poliser som vittnat i samband med ett ingripande ljuger om händelseförloppet. "Anmärkningsvärt att han påstår det", säger åklagare Åsa Valter.

Bilden visar, i blåa streck, hur 29-åringens bil färdades strax innan och efter skjutningen. Framför färdvägen ses polisens fordon.

Bilden visar, i blåa streck, hur 29-åringens bil färdades strax innan och efter skjutningen. Framför färdvägen ses polisens fordon.

Foto: Polisen

Luleå2022-03-30 17:19

Advokat Magnus Söderlind menar att polisen lämnat felaktiga uppgifter om händelsen i februari förra året då en 29-årig misstänkt man sköts i bröstet i samband med ett ingripande på Hertsön.

– Om han har gjort det medvetet eller inte är omöjligt för mig att svara på men de uppgifter han lämnar står inte i överensstämmelse med de tekniska fynd som gjorts, säger han.

Den misstänkte mannen stoppades efter en biljakt i Luleå. Polismannen menar att han avlossade skottet först när den misstänkte mannen ska ha försökt köra på honom. Mannen uppger att han körde iväg först efter att skottet avlossats. Poliskollegan som var med såg inget av händelsen och vittnet som var med i bilen har lämnat vaga uppgifter om vad som skedde.

Magnus Söderlind ifrågasatte också att polismannen tagit med sig hylsan och därigenom kontaminerat brottsplatsen och förändrat utgångsläget för en kriminalteknisk undersökning.

Tingsrätten dömde mannen för våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och narkotikabrott till ett års fängelse. Domen har överklagats och vid hovrättens förhandling under onsdagen presenterade försvaret två sakkunniga, bland annat en tidigare polis som arbetat som kriminaltekniker i 37 år, Sonny Björk. Han ifrågasatte starkt utredningens robusthet och fann det "anmärkningsvärt" att poliskollegan inte sett händelsen, att ingen sondering av kulan hade skett för att ta reda på var skytten stått, samt att ingen rekonstruktion gjorts.

Något som försvaret begärde men nekades, enligt Magnus Söderlind.

– Om det någon gång saknas robusthet i en utredning så är det i det här målet.

Åklagare Åsa Valter delar inte försvarets bedömning:

– Det finns inget i utredningen som visar att polisen skulle mörka utredningen, det är anmärkningsvärt att han påstår det och jag blir faktiskt upprörd, säger hon.

Hon menar att polismannen gett en klar och tydlig bild av händelseförloppet. Och angående att ingen sondering gjorts säger åklagaren:

– Kriminalteknikerna har gjort bedömningen varifrån kulan kommit. När en kula passerar en ruta och kroppen kan den ändra riktning och då har man har gjort bedömningen att det inte kommer tillföra något att göra en sondering.

Åklagaren yrkar på ett tvåårigt fängelsestraff medan försvaret yrkar på att åtalet ogillas. Hovrättens dom meddelas 13 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!