I veckan samlades ett knappt 50-tal engagerade Luleåbor – majoriteten gode män – för att utbyta erfarenheter. Egentligen skulle det ha kommit en jurist för att hålla ett föredrag om asylprocessen. Men när hon fick ställa in på grund av sjukdom blev träffen mer av ett samtal om läget just nu.
Flera av de gode männen på mötet berättar att det är ett intressant och lärorikt uppdrag. Men när pressen på pojkarna ökar, kan det vara tufft.
– Man får en mycket bättre bild av flyktingungdomarnas situation. De har mycket goda resurser och satsar hårt, men det är en själslig tortyr de går igenom idag med den långa väntan på besked, säger Cecilia Björklund, god man för tre pojkar.
Hans Groth är också god man för tre pojkar.
– Jag tycker det är jätteviktigt att engagera sig i de här ungdomarna. De har gett sig ut på en väldigt besvärlig och riskabel resa för att de har varit hotade i sina hemländer. Nu har de kommit hit och då är det viktigt att hjälpa dem på bästa sätt, se till att de mår så bra som möjligt och får stanna i Sverige.
Hans Groth har varit god man för ytterligare en kille, men han fick utvisningsbeslut för 1,5 år sedan efter att han fyllt 18 år.
– Det var en jättejobbig process och väldigt smärtsamt att se honom lida så.
Efter sista avslaget gick pojken under jorden.
– Vi har lite kontakt, men jag vet inte var han är någonstans. Han befinner sig i en väldigt oviss situation.
Träffen arrangerades av kärntruppen i Facebookgruppen "Kraftsamling för ensamkommande barn i Luleå" som har cirka 300 medlemmar.
Mats Eliasson, som även är lokal företrädare för nätverket "Vi står inte ut", berättade att gruppen har jobbat aktivt för att påverka politiker och makthavare de senaste månaderna. De har haft möten med kommunalrådet Yvonne Stålnacke, riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli och alla gruppledare för Luleås politiska partier, utom ett. De har skrivit brev till samtliga socialdemokrater från länet som ska på kongressen och har haft möte med Arbetsmarknadsförvaltningen. Allt i syftte att förbättra de ensamkommandes villkor.
– Skolan har varit ett viktigt område, men allra viktigast är ju att de ska få stanna i Sverige, säger han.
Gode mannen Anders Nordlund instämmer:
– Bland allt gammalt folk här uppe, behöver vi ungdomarna. Ungdom är framtiden.
På lördag håller nätverket "Vi står inte ut" en manifestation i Luleå med krav på amnesti för alla ensamkommande som varit i Sverige mer än ett år.