Johan Janson och Lotta Lennartsdotter var 2017 på en auktion ovanför Harads. De ropade bland annat in en skräplåda. I den låg en bok. Omslaget föreställde en naivistisk tygapplikation med ett gårdstun och ett hus med älven i bakgrunden.
Det föreställde platsen för auktionen och när han tittade närmare så var det en antologi med dikter och fria texter av Arthur Landfors.
De befann sig i Norrhed på Arthurs barndomshem.
Johan Jansson började läsa Landfors dikter, som han tyckte var fantastiskt bra. Han lade ut dikten ”I mjukt långt gräs”på Facebook för att se om någon annan tyckte likadant. Direkt nappade tonsättare Jimmy Ginsby.
– Vad är det här sa han, har du mer? Jo, svarade jag och frågade honom om han trodde att man kan tonsätta den.
Ginsby sa att det redan var gjort. Johan Jansson fotade med telefonen dikt på dikt och nu finns 30 tonsatta dikter.
Lotta Lennartsdotter arrangerade filmfestivalen Vinterljus i Harads första gången förra året.
Fredagen den 2 mars 2018 så fick premiärpubliken på festivalen i Harads höra sin egen poet, Arthur Landfors, i tonsatt form. Jimmy Ginsby och Johan Jansson gav prov på det scenprogram om emigrantdiktaren från Edefors som de utformat.
– Så kom Johan med idén att vi skulle kunna göra något även på sommaren, en visfestival. Både Johan och jag tycker om visor och är intresserade av musik, säger Mikael Midbjer.
De bestämde sig för att starta en förening och driva båda evenemangen, Vinterljus och Sommarljus, tillsammans med alla andra kulturyttringar som de kan tänkas hitta på. Så föddes Edeforsakademin en dag i maj 2018. Styrelsen består av Johan Jansson, Lotta Lennartsdotter och Mikael Midbjer.
– Arthur Landfors är årsbarn med Dan Andersson, född 1888, och anses vara vår främsta emigrantdiktare, säger Johan Jansson.
Landfors emigrerade 1912 och kom att livnära sig som målare. Han skrev mycket i tidningar och var ganska involverad i arbetarkampen, men inte på samma sätt som Joe Hill.
Arthur Landfors gav ut två diktsamlingar ”Från Smältugnen” 1932 och ”Träd som bara grönskar”1962.
Johan Jansson har lärt känna Arthur Landfors släktingar som bor kvar i kommunen, men har även varit i kontakt med hans barnbarn som bor i USA.
– Målet är att samla in material och spela in. Det här är ett kulturarv, som vi måste bevara och som nästan är bortglömt.
Förutom scenprogrammet ska en cd göras och en sångbok tryckas med musiken till Arthurs texter.
Visfestivalen ska genomföras på den utescen vid älvkanten på Laxholmen där musikalen Agnes, älven och upproret uppfördes för flera år sedan. Scenen ska med hjälp av Edek restaureras och återuppbyggas. Britta Lindvall kommer att öppna sin gamla lönnkrog,
– Det platsen är förtrollande. Det här är ett sätt att uppmärksamma honom och göra ett stipendium som ska verka i hans anda, säger Johan Jansson.
Stipendiet är på 5 000 kronor. Mikael Midbjer tillägger att det är tänkt att det ska delas ut varje år till Arthur Landfors minne.
Förutom att artisten och tonsättare Jimmy Ginsby kommer även Ronny Eriksson, som kommer från Södra Harads, att uppträda på festivalen.
– Ronny ringer till mig och de ville spela på visfestivalen. Det var mycket tacksamt.
Sångerskan Moonica Mac gästar också festivalen där den finstämda skönsången kommer blandas med det burleska.
– Vi hoppas att det ska bli återkommande så att vi får en fin visfestival här uppe, säger Mikael Midbjer.
Arthur Landfors verkar ha kommit närmare sin hembygd genom att lämna den. Han hade hemlängtan hela livet, men återvände endast till Sverige två gånger under sin livstid. Han skrev dikter som beskriver den rotlöshet han upplevde i den främmande myllan i det nya landet.
– Det här att aldrig känna sig hemma – han kände sig aldrig hemma i Amerika, men han kände sig inte som svensk heller. Det är som att sätta karbonpapper för dagens flyktingar som kommer, säger Mikael Midbjer.
Johan Jansson berättar att Arthur Landfors i sin självbiografiska prosa beskriver att han aldrig är hemma, utan alltid borta.
Till slut kom han dock hem. Han är begravd på gamla begravningsplatsen i Harads.
LÄS MER: Om poeten Arthur Landfors
LYSSNA PÅ: En kamrats sista ord
LYSSNA PÅ: Träd som bara grönska