Förra året infördes den modell med sommarförmåner som också ska tillämpas i år. Modellen bygger på frivillighet och ska locka ordinarie personal i de verksamheter som har störst problem med bemanningen, att ta extra skift och att flytta på sin semester.
De högre ersättningarna utgår endast när det gäller planerad övertid till dem som redan tidigt anmält att de kan ställa upp och ta extraskift eller flytta sin semester. Uppstår situationer med övertid och extrapass med kort varsel blir extraersättningen lägre.
Enligt Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, är det här en lösning som bara skjuter upp problemet och istället för att det blir ett bekymmer under sommaren blir det istället ett problem hela året.
– Semestern som inte tas ut under sommaren ska ju tas ut senare, och vem ska då jobba? Det finns ju inte folk då heller och samhällsekonomiskt är det absolut ingen bra lösning. Vi ser gigantiska övertidsberg som bara fortsätter att öka.
Situationen med personal som jobbar dubbla skift är inte heller försvarbar menar Erica Ohlsson, även om hon understyrker att det när det gäller Vårdförbundets medlemmar sker på frivillig basis. Det är ändå ett brott mot arbetstidslagen.
– Vi har ju en lagstiftning att följa och precis som att du inte får köra 150 kilometer i timmen på 110-väg så får man inte jobba för många timmar i sträck och det är ju arbetsgivarens ansvar. Vissa klarar av det - andra inte - men även om man tycker att det går bra så är det ju inte säkert att man ser själv att man är för trött.
Erica Ohlsson menar att lagstiftningen inte riktigt fungerar i det här fallet.
– Vi påtalar det ju förstås, men det är ju ingen som kollar upp om detta följs.
Arbetsgivaren kan ju hänvisa till särskilda skäl och för dem är ju tydligen särskilda skäl varje sommar.
Landstingsråd Anders Öberg (S), håller med om att det inte är bra att personal jobbar för mycket övertid och han bekräftar Erica Ohlssons bild av att problemet förskjuts och består hela året.
– Det är ingen lyckad lösning.
Är det ett "särskilt skäl" när man inte kan lösa bemanningen under sommaren?
– Nej, det är det inte. Sommar återkommer ju varje år.
Men är det inte återkommande att man när man inte kan lösa bemanningen varje år - och att man då löser det på det här sättet?
– Ja, och då är det ju så att finns det inte någon annan personal och man ändå har ett behov, och inte har någon annan lösning, måste man ju i värsta fall beordra övertid. Då är man ju i den onda cirkeln helt enkelt.