Planer på nytt höghus bakom teatern

Det planeras för ett nytt höghus med uppåt 15 våningar i Luleå centrum. I samma veva ska ett hyreshus som i dag bland annat fungerar som gruppboende totalrenoveras – och kanske bli vanliga lägenheter.

NYA LÄGENHETER? Det här hyreshuset på Tullgatan är i behov av renovering. I samband med det vill Lulebo bygga på två våningar och bygga ett hyreshus på tomten bredvid.

NYA LÄGENHETER? Det här hyreshuset på Tullgatan är i behov av renovering. I samband med det vill Lulebo bygga på två våningar och bygga ett hyreshus på tomten bredvid.

Foto: Markus Naarttijärvi

LULEÅ2016-01-21 13:57

Lulebo ska renovera ett hyreshus beläget på Tullgatan bakom Norrbottensteatern. Planerna är helt färska och hyresgästerna fick informationen på onsdagskvällen. Nio lägenheter i huset är bland annat ett gruppboende för funktionshindrade som drivs av Luleå kommun. Andra lägenheter fungerar som serviceboende.

– Vi har inte fått något besked om var vi ska flytta när det blir renovering men självklart måste vi få någonstans att ta vägen. Det lät som det var rätt långt bort, att det kan ta flera år tills renoveringen börjar, säger Erika Forsberg, enhetschef på gruppbostaden.

När huset ändå ska renoveras vill Lulebo passa på att bygga på två våningar samt bygga ett höghus på 13-15 våningar bredvid. Det skulle uppskattningsvis totalt ge mellan 80-90 nya lägenheter.

Det är väldigt tidigt i processen.

Lulebos ansökan om planändring har precis landat på stadsbyggnadsförvaltningens planavdelning.

– Vi tror inte att vi kan göra något före 2019. Även om vi försöker gasa på så mycket det går så är det inte gjort i en handvändning, säger Michael Hansson, projektledare på Lulebo.

Han menar att hyresgästerna fått information i ett tidigare skede än normalt – just för att inte skapa onödig oro.

– Ingen blir ställd på bar backe, säger Michael Hansson.

Frågan är om de nuvarande hyresgästerna kommer att flytta tillbaka till huset när det är färdigrenoverat eller om det blir vanliga lägenheter framöver.

– De signaler vi har fått är att det mycket väl kan se att det fortsätter vara ett gruppboende. Det är ett sådant tidigt skede, det är ingenting som är ritat ännu eller klart ännu, säger Petra Wennberg, sektionschef på lokaplanering på Luleå kommun.

Även hon trycker på att det är många år framåt innan renovering och byggnation kan starta.

– Om man ska vara optimistisk så kan det starta om tre år. Förmodligen tar det ännu längre tid.

Men frågan vilken typ av lägenheter som ska vara i hyreshuset som ska renoveras måste avgöras tidigare än så, enligt Michael Hansson.

– Vi informerade om det här i onsdags för att man ska kunna veta hur man ska gå vidare och det måste vi veta inom ett halvår. Hur ska vi tackla den här delen?, säger han.

Ska det fortsätta vara ett gruppboende?

– Vill kommunen att vi ska bygga ett gruppboende, då gör vi det. Kommunen måste säga vad de vill.

Behöver ni veta det inför byggandet?

– Ja, om de på gruppboendet flyttar tillbaka måste man specialanpassa lägenheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om