Byggföretaget Away Group har haft en viktig roll i Skellefteå där de placerat en stor mängd modulbostäder för de arbetare som kommit till staden i samband med bland annat Northvolts etablering. De stora industrisatsningarna i Luleå- och Bodenområdet gör att Away Group nu vill bygga tillfälliga bostäder även i detta område.
De har själva identifierat en plats i Gammelstad, på Kyrkbysidan av järnvägen. Det handlar om ett skogsområde som ligger på andra sidan järnvägen sett från godsterminalen vid Tuvåkra. Svenska kyrkan äger marken och det är Anders Landström, stiftsjägmästare, i Luleå stift som har kontakt med Away Group.
– Vi har en förhandling med företaget om att hyra ut marken men vi har villkorat det med att vi måste ha ett samråd och en dialog med församlingen så vi inte gör något som kommer drabba dem, säger Anders Landström.
Två förslag har tagits fram där den tilltänkta platsen ligger som närmast 325 meter från kyrkogården. Mellan kyrkogården och det tillfälliga bostadsområdet finns ett skogsparti.
Att svenska kyrkan kan tänka sig att hyra ut marken har flera förklaringar, enligt Anders Landström. Att bidra till den gröna omställningen är en aspekt, att hjälpa och välkomna nya människor en annan. Den ekonomiska biten finns också med i bilden.
– Det är inte färdigförhandlat ännu men det handlar om en betydligt högre avkastning än vad skogen på området skulle ge. Det är en mångdubbling av intäkterna från just den här markbiten, säger Anders Landström.
Nederluleå församling har inget bestämmande i frågan men de är från sin sida inte alls övertygade om att detta är en bra placering, något de meddelat Luleå stift. Framför allt är det den stora befolkningsökningen på kort tid som oroar, enligt Catarina Grönlund, kyrkorådets ordförande i Nederluleå församling.
– Det är klart att det påverkar vår verksamhet. Det finns något som heter vistelsebegreppet inom kyrkan, det vill säga varje församling har ett kyrkligt ansvar och tanke om alla som vistas i vår församling. I den här lilla delen blir det en tredubbling, säger Catarina Grönlund som tror att personalen kommer få betydligt mer att göra.
– Om man befinner sig på andra sidan jordklotet jämfört med hemmet är inte önskan om att få stöd och hjälp mindre.
Om Away Groups planer blir verklighet kan det komma att bo 1600 människor i de tillfälliga bostäderna en bit inne i skogen. Catarina Grönlund ställer sig frågan om de kommer må bra av ett sådant typ av boende.
– Hur mår människorna av att bo så i den här skogen och hur påverkar det? Har man tänkt klart om närheten till världsarvet och kyrkogården och alla de bitarna? Därför var vi väl inte helt övertygande, kan jag säga. Vi är inte emot människor som kommer men för just den här placeringen skulle vi gärna sett att det fanns alternativ, för den är inte helt solklar i vårt sätt att se på det.
Vi har varit i kontakt med ledande företrädare för Away Group som meddelar att de i nuläget inte kan lämna någon information gällande Luleåplanerna.
Helena Holm på stadsbyggnadsförvaltningen har alldeles nyss klivit in i rollen som samordnare kring entreprenörsbostäderna. Hon kommer bland annat hantera förfrågningar och andra praktiska frågor. Just nu pågår en utredning på samhällsutvecklingsenheten som ska mynna ut i vilka platser som kan vara lämpliga för denna typ av boenden och hon inväntar utredningen innan arbetet med entreprenörsbostäderna kan bli mer konkreta.
Men att det redan nu börjar finnas ett behov av bostäder är klart.
– I och med upphandlingen om Malmporten ser vi nu en ökad efterfrågan på den här typen av bostäder, säger Helena Holm.
Alla satsningar kommer inte ske samtidigt och gästarbetarna kommer avlösa varandra i modulbostäderna men bara Away Groups 1600 rum visar att det handlar om ganska stora volymer. I nuläget har kommunen ingen färdig bild över hur många tillfälliga bostäder som behövs.
– Det är ett pussel som jag ska lägga tillsammans med kollegorna. Nu har vi Malmportenupphandlingen och de planerar att börja muddra under 2024 och där har jag uppfattat att det handlar om omkring 200 bostäder. Men det är flera stora industrisatsningar som är på gång de närmaste åren och där behöver vi få en bättre bild av vilket behov varje satsning kommer att ha, säger Helena Holm.