Så ska Porsön förtätas med bostäder och parkeringshus

Parkeringsplatserna i Porsö centrum kommer att försvinna när Porsön ska utvecklas enligt den nya utvecklingsplanen. Här kan det istället byggas nya bostadshus.

Utvecklingsplanens förslag för Porsö centrum, där tillkommande ny bebyggelse är de vita husen.

Utvecklingsplanens förslag för Porsö centrum, där tillkommande ny bebyggelse är de vita husen.

Foto: Luleå kommun

Luleå2021-11-24 05:00

Efter flera års arbete har kommunen presenterat sitt förslag till utvecklingsplan för Porsön, som nu går ut på samråd då alla har möjlighet att tycka till om förslaget. 

– Vi såg tidigt att det fanns ett behov att rikta insatser särskilt mot barn. Vi föreslår en mötesplats inomhus i Porsö centrum som har ett särskilt fokus på barn och unga, säger Frida Berglund, projektledare för utvecklingsplan Porsön.

Vidare föreslås att Porsö idrottsplats ska utökas med en multifunktionell plats, så att ungdomar kan vistas där utan att det behöver ske i organiserad form.

Bebyggelsen i Porsö centrum blir kvar, den har vissa kulturhistoriska värden som kommunen vill bevara. Gång- och cykelbron som förbinder centrum med campusområdet kommer att rivas. 

– Vi föreslår att man bygger en ny bro över Porsövägen som blir mer som en torgyta där man kan mötas, men som också fungerar som passage för gående och cyklister, säger Frida Berglund.

Fastigheterna i Porsö centrum ägs av Lulebo, Luleå kommun och Svenska kyrkan.

– Självklart behöver hela markytan och fasader rustas, i den processen tycker vi att man ska göra det samlat. Alla aktörer bör samverka för utvecklingen av Porsö centrum. 

På den nuvarande parkeringen i centrum föreslås nya bostadshus, två till fyra våningar höga. 

På Professorsvägen och Docentvägen (Lillön) föreslås förtätningar med fler bostadshus, upp till sex våningar höga hus på markparkeringarna som ligger norr och söder om de befintliga höghusen. På Udden föreslås nya bostäder med infart från Forskarvägen. 

– Vi ser möjligheten att man kan förtäta och komplettera utbudet av bostäder som finns med bostadsrätter. Vi har räknat med bostäder för omkring 1000 personer.

– Om vi ska skapa förutsättningar för fler bostäder och ett mer varierat utbud så behöver det ske i lägen där det är attraktivt att bygga. Därför föreslår vi bostäder nära centrum, grön- och vattenområden, vi tror att man kan nyttja befintliga markparkeringar mer effektivt.

Markparkeringarna kommer att ersättas av parkeringshus.

Längs med Haparandavägen föreslås ny bebyggelse för kontor och verksamheter, men även bostäder närmare Universitetsheden. Byggnaderna kan som mest bli åtta våningar höga närmast Haparandavägen.

Science park-området ska förtätas med ny bebyggelse för företag med koppling till universitetet. Fyra till sex våningar höga hus, men enstaka hus kan bli åtta våningar höga. 

I campusplanen som Akademiska hus och Luleå tekniska universitet tog fram 2012 skissades på en stor symbolbyggnad, Aurorum gateway, som skulle byggas tvärs över Haparandavägen i höjd med Regnbågsallén. Byggnaden skulle utformas så att biltrafiken kunde köra igenom den. Tanken var att bygga ihop campusområdet med Luleå science park. 

Något sådant förslag finns inte med i utvecklingsplanen. 

– Man skapar samma värden genom att utveckla befintlig gångtunnel och jobba med att komplettera bebyggelsen på var sida om Haparandavägen. 

– Haparandavägen måste fortsätta ha hög framkomlighet, tillägger Frida Berglund.

Ytterviken kommer att fortsätta vara ett verksamhetsområde. Det finns föroreningar i marken från tiden då området användes som soptipp. Dessutom har det bedrivits miljöfarlig verksamhet på Ytterviken.

– Som det ser ut i dag är det inte alls lämpligt att bygga bostäder. Om man ska bygga bostäder krävs det att man sanerar marken och deponerar massorna. 

Utvecklingsplan Porsön

Utvecklingsplanen har fyra målsättningar. De föreslagna åtgärderna i utvecklingsplanen ska bidra till:

Ökad jämlikhet mellan grupper. Öka de boendes aktiva deltagande i samhällslivet. Ökad trivsel och stolthet. Öka attraktionskraften för företagsetableringar på Porsön.

Genomförandet av utvecklingsplan Porsön kommer att pågå fram till 2040. De markområden som ägs av kommunen kommer att markanvisas, det gäller marken längs med Haparandavägen samt vid Udden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!