"Det är det bästa jag gjort"

Johan Strandljung startade eget 2020 och sedan ett halvår tillbaka driver han företaget JJS Industri ab på heltid. "Jag kände att jag hade erfarenheten och kunskapen och ville göra någonting eget", säger han.

Alexander Sundbom Pitkänen, kommande delägare, och Johan Strandljung, ägare av JJS Industri ab.

Alexander Sundbom Pitkänen, kommande delägare, och Johan Strandljung, ägare av JJS Industri ab.

Foto: Privat

Luleå2022-12-30 16:00

Konsultföretaget erbjuder framför allt bemanning inom exempelvis gruvindustrin och stålverksindustrin, men har också stundtals egna projekt.

– Vår främste kund är Euromaint. Vi hjälper till med bland annat underhåll av Norrtåg. Vår personal är med och besiktar tågen och byter ut komponenter. Vi är också med och renoverar ett lok åt SSAB som ska renoveras och moderniseras, säger Johan Strandljung, ägare av JJS Industri.

Företaget startades i slutet av 2020.

– Jag hade lite annat då, men från och med juli i år började jag med företaget på allvar och fokuserade endast på det.

Hur kom det sig att du startade eget?

– Jag har jobbat inom industribranschen i över tio år. Jag kände att jag hade erfarenheten och kunskapen och ville göra någonting eget, hjälpa till att utveckla branschen. Det är det bästa jag gjort.

Hur ser planerna ut inför 2023?

– Vi växer redan nu och planen är att fortsätta växa.

I nuläget har JJS Industri fyra medarbetare, men efter årsskiftet tillträder Alexander Sundbom Pitkänen som delägare.

– Det känns mycket bra. Det händer så mycket inom industrin så det känns extra spännande, säger Alexander Sundbom Pitkänen.

Det finns fortfarande jobb så det räcker och blir över, berättar Johan Strandljung.

– Vi har jobb för minst två ytterligare personer, säger han.

Hur ser du på framtiden?

– Det finns redan nu mycket jobb och det verkar inte bli mindre. Det är en het bransch att vara i. Det är riktigt roligt att det finns jobb. Kruxet är att hitta rätt personer som vill jobba med det här. Det är alltid meriterande med tidigare erfarenhet, men vi vill också kunna ge folk med rätt inställning möjligheten att lära sig yrket på plats. Jag tror att det är nödvändigt för att fylla upp det behov som finns i regionen. Det behövs mer folk i branschen, säger Johan Strandljung.

Vad har du för tips till den som vill starta eget?

– Man ska inte lyssna så mycket på vad folk som inte varit med om det själva säger. När jag startade eget sa många att det är jättesvårt, men de hade inte själva gjort det. Har man en plan som man tror fungerar så är det bra om man kan hitta en mentor och sedan tycker jag man ska sätta i gång.

Det är den näst sista dagen på året. Hur ska du fira in det nya året?

– Jag jobbar i helgen så för egen del blir det att arbeta och sedan äta någonting gott till middag med familjen, säger Johan Strandljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!