Pittoreskt inslag i gatubilden

Det var många Luleåbor som spärrade upp ögonen vid lunchtid på fredagen. Orsaken var ett illustert sällskap som kom vandrande i novemberdiset genom centrala Luleå.Det var Stockholmskonstnären Valeria Monnti Colque och hennes performancegrupp på väg till Kulturens hus.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-11-04 16:07

- Det är roligt att folk lägger märke till oss och reagerar, säger Valeria Montti Colque brett leende. Tillsammans med sin performance-grupp genomförde hon den multikonstnärliga "Smoke gets in your eyes" i Kulturens hus konsthall.

Konstupplevelsen innehöll stimulans för alla sinnen och förutom själva installationen, som det tagit tre dagar att bygga upp inne i konsthallen, ingick även den performance som Valeria Montti Colque och hennes grupp - Gabrel Tobar, Sara Danckwardt och Pelle Josephson - genomförde till musik och utstyrda i fantasifulla kostymeringar.

Värst var det nog för Gabrel Tobar som svettades floder under sin Chewbacca-mask inomhus.

Valeria Montti Colque, 33, är född i Sverige men har sina rötter i Chile. Hon gick ut Kungliga konsthögskolan 2004 och hennes uppmärksammade installationer har visats på bland andra Moderna museet och Stockholms universitet.

Hon var en av de elva svenska konstnärer som bjudits in till Galleri Systers ungdomssatsning i Kulturens hus under lördagen. Galleri Syster är ett konstnärsdrivet galleri i Luleå som visar samtidskonst och har som målsättning att bredda och stärka konstscenen i Norrbotten.

Förutom utställningar och performance bjöds besökarna på workshops, föreläsningar och visningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om