Pipstertrenden: "Har blivit som Pokémon go"

En redan populär hobby har nu blivit trendig – på ett sätt som liknar det populära mobilspelet, enligt fågelskådaren David Apelqvist. "Jag har samlat kanske 175 arter", säger han.

För David Apelqvists fågelskåderi är mobilen ett mycket användbart verktyg, både för att förutspå när ovanliga fåglar kan dyka upp och för att få reda på när andra gjort häftiga fynd.

För David Apelqvists fågelskåderi är mobilen ett mycket användbart verktyg, både för att förutspå när ovanliga fåglar kan dyka upp och för att få reda på när andra gjort häftiga fynd.

Foto: Mathias Asplund

Luleå2018-10-30 09:33

En vanlig bild av den typiske fågelskådaren är en gubbe med kikare i hand i utkanten av en myr eller i närheten av någon torrfura. Men Norrbottens Media har åkt till Lövskatagrundet, en del av Hertsöfjärden, och funnit en äkta fågelskådarhipster – eller pipster.

– Vi är ett gäng som åker iväg och kollar när det dykt upp något ovanligt, säger Luleåbon David Apelqvist.

Platsen brukar kallas för Kristers kulle, berättar han där han står med sin smartphone i handen och en liten högtalare i bältet. Han har åkt ut lite på chans för att se om det dyker upp någon ovanlig fågel.

Dagen innan fångade han en sparvuggla på bild vid Gräsörenbron, efter att den försökt att fånga honom.

– Jag körde med lockrop och den kom så nära att jag fick vifta bort den, säger han.

Mobilkameran är inställd på snabbåtkomst för att alltid vara redo om något oväntat dyker upp. Men David Apelqvists telefon är också full av olika appar som han har användning för i sin fågelskådning. Redan innan han beger sig iväg brukar han titta i sina olika väderappar för att få dagens väder och vind.

– Jag förutspår när det kan tänkas blåsa in ovanliga fåglar från öst. Om de möts av dimma, snö eller regn så nödlandar de här för att söka skydd och föda, säger han.

Om det till exempel är dåligt väder i Uralbergen är det bättre chans att ovanliga småfåglar blåser hit, berättar han.

Från appen Bird alarm får han en notis med information om koordinater och vägbeskrivning när någon har registrerat ett fynd. Finns den inte i "samlingen" så är det bara att åka, som när han i somras körde till Boden för att se den ovanliga rödhuvade törnskatan.

LÄS MER: Boden får pippi på nya kändisgästen

Han visar spellistan med olika lockrop i telefonen och väljer ett. "Piiip" ljuder det plötsligt ur högtalaren där vi står.

– Men man ska inte locka för mycket på dem för då kan de försvinna. De blir störda och kan uppfatta det som en konkurrerande fågel och då lämnar den området, säger David Apelqvist.

När man väl lyckats ta en bild så kan man lägga upp fyndet på Artportalen. Det gör fågelentusiaster hundratals gånger dagligen – bara i Norrbotten. I hela landet handlar det om flera tusen. David Apelqvist säger att intresset är enormt. Särskilt i södra Sverige och mest i Skåne, där chansen är stor att se så många olika fågelarter.

Likt det populära mobilspelet Pokémon go handlar det för många om att samla så många som möjligt. Vissa verkar göra allt för att få arterna de saknar i sin samling.

– Det kan komma flera hundra pers om det dyker upp en ovanlig art någonstans. Det har blivit värsta hipstertrenden att samla fåglar, det har blivit som Pokémon go. Om det dyker upp någon jätteovanlig fågel här uppe kan några betala 20 000 kronor för att resa upp hit och fota den till sin samling, säger han.

Själv har han hållit på seriöst i över sex år. Som född och uppväxt på Västra Mörön var det oundvikligt, menar han.

– Det är ju värsta fågelparadiset. Jag har alltid varit omgiven av folk med fågelinstresse och då blir det rätt naturligt att man börjar känna igen olika arter när man är ute, på samma sätt som stadsbor känner igen olika kafeer.

Vad är det som är så kul?

– Det är spänningen, att man kan upptäcka något ovanligt, men också att umgås med likasinnade, vara ute i naturen och kanske få se en fin solnedgång – eller en björn.

Medan vi står där på Kristers kulle dyker plötsligt en svartvit fågel upp i ett träd 20-30 meter bort.

– Det är en tretåig hackspett. På hundra vanliga hackspettar finns det kanske tre till fem tretåiga. Det är inte en jätteraritet, men jag har inte "fångat" någon med min nya kamera så det skulle vara kul, säger David Apelqvist.

– Men vi vill få den att flytta sig till andra sidan så att den kommer i bättre ljus, säger han och trycker igång ett lockrop.

Det funkar.

– Nu kommer den, säger han och lyfter det stora objektivet.

Tyvärr landar den bakom en gren, innan den flyger iväg över grundet.

– Jaja, får väl försöka spåra den, säger David Apelqvist, öppnar kompassappen i telefonen och tar ut riktningen.

Efter en timme plingar det till i mejlen. Ett foto på den svartvita tretåiga hackspetten.

– Jag gick i riktningen den flög iväg och hade tur och ramlade rakt på den, kommenterar han på telefon efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om