Många PFAS-föroreningar är idag kända i många kommuner, men det finns ännu inga kostnadseffektiva metoder för att sanera förorenade områden och forskningen har hittills inte lyckats till fullo lösa problemet.
Drygt fyra av tio kommunpolitiker i Norrbotten, 42 procent, oroar sig för att deras kommun ska drabbas av kostnader för sanering av PFAS, enligt en kartläggning gjord av återvinningsföretaget Ragn-Sells.
– Det är klart det är oroande med PFAS. Något annat kan jag inte påstå. Det är klart att det inte är bra och jag ser problemen med att det idag är svårt att hitta metoder att sanera det på något kostnadseffektivt sätt, men jag har ändå förhoppning att man kommer att kunna hitta tekniker för att kunna göra det, säger Luleås kommunalråd Fredrik Hansson (S).
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp organiska ämnen som består av en kolkedja där väteatomerna helt eller delvis är utbytta mot fluoratomer. PFAS, som är extremt svårnedbrytbara, förekommer inte naturligt i miljön utan alla PFAS-ämnen är framställda av människan. Många PFAS misstänkts vara skadliga och kan vara cancerframkallande.
Sanering av PFAS innebär kostnader, vilket en kommun måste hantera.
– Om man tar en mark och ser att det finns PFAS och kostnaden blir 40 eller 80 miljoner dyrare på grund av att man måste sanera. Då blir det ofta så att kalkylen för den markexploateringen inte går ihop, vilket gör att det knappast går att sälja den vidare. Sen kan det finns aktörer som tycker att det är värt den kostnaden men det är inte alla som har de musklerna, säger Fredrik Hansson (S).
I Bodens kommun har några kända områden förorenats av PFAS. Det är mark som Försvarsmakten tidigare bland annat använt som brandövningsplats.
– Problemet är att det är Försvarsmaktens verksamhet som stått för utsläppen av PFAS. Det som kommunerna i Sverige väntar på är hur de ska ta tag i det, men det är svårt för det finns ingen känd saneringsmetod idag. Om kommunen börjar peta i det så blir det kommunen som blir ansvarig för saneringen, vilket är förenat med enorma kostnader. Det gör att kommunerna i hela Sverige väntar på att Försvarsmakten ska ta tag i problemet. Så det gör att det är lite av ett dödläge, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.
Har ni i kommunen tagit höjd ekonomiskt för PFAS-problemet?
– Nej, det har vi inte för det är Försvarsmakten som ska hantera det, för det är de som släppt ut det, säger han.
Känner du någon oro för att kostnader för PFAS-föroreningar kan drabba kommunen i framtiden?
– Nej, det gör det inte så länge vi inte drar igång det. Det är inte kommunen som har satt ut PFAS utan det är Försvarsmakten. Så vad man kan vara orolig för är hur lång tid det kan ta innan Försvarsmakten gör någonting. Man kan också förstå dem för det är många kommuner i landet som vill att de tar hand om sina PFAS-föroreningar. Gör de det på ett ställe så måste de göra det i alla kommuner i hela landet och det är ganska omfattande, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.