Petersen om Petersen

Kommunalrådet Karl Petersen (S) i Luleå skrev sin biografi på fyra månader.I går kom den i bokform, 204 sidor från uppväxten i Danmark till det politiska livet i Luleå.Men "Da capo" är utan stora avslöjanden.- Det är en snäll bok, ingen uppgörelse, säger han.

Karl Petersen tog på sig borgmästarhatten efter första kryssegern i valet 1998.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Karl Petersen tog på sig borgmästarhatten efter första kryssegern i valet 1998.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-10-15 06:00
Karl Petersen beskriver hur han fick en fråga från förlaget Black Island Books i Luleå.
- Dom undrade om det inte det vore dags skriva en bok om min bakgrund, resan från Danmark via mureriet och till politiken i Luleå. Jag tänkte efter en stund och sedan sa jag ja.
Boken blev färdig på fyra månader och manuset låg klart den 5 maj i år.
- Överenskommelsen var att boken inte skulle komma ut före valet. Valdebatten skulle handla om valprogrammet och inte eventuellt om min bok, säger Karl Petersen.
Inga stora avslöjanden
Även om den saknar stora avslöjanden, så ger boken inblickar i Luleås kommunpolitik. Petersen beskriver hur nära det var att han hoppat av sin politiska karriär 2003, trots de stora kryssframgångarna i två val.
Det var när han satsade allt på att förverkliga Kulturens hus, men brottades med motstånd i arbetarekommunen och fullmäktigegruppen. På motståndarsidan fanns tidigare kommunalrådet Ulla Ölvebro, som i stället ville bygga om det gamla biblioteket. Ölvebro ville vänta med ett kulturhusbeslut av ekonomiska skäl.
Den 18 september 2003 kom det till ett avgörande när fullmäktigegruppen höll sitt möte och det blev votering.
Kryss mot toppen
"Det kändes som om min politiska framtid stod på spel. Skulle jag förlora voteringen var min karriär i Luleå kommun över, för alltid", skriver Karl Petersen.
Vi vet hur det gick. Två veckar senare fattade kommunfullmäktige beslutet som gav klartecken till bygget. Då blev det något så ovanligt som applåder och jubel i fullmäktigesalen.
Karl Petersens väg till den kommunpolitiska toppen gick via det nyinförda personvalet. När partiet ville annat kryssade väljarna in Petersen.
Han tvekar inte i sitt försvar av personvalet.
"Alla begriper väl att partierna inte alltid har förmågan att sätta de bästa kandidaterna högst på listan. Då kan väljarnas kryss vara ett bra sätt att rätta till detta", skriver han.
Boken handlar inte bara om Luleåpolitik. Karl Petersen berättar också om sitt liv innan politiken, om födelselandet Danmark, flytten till Sverige och de hårda villkoren som hans föräldrar stundtals levde under.
Nykter i över 30 år
Även om Karl Petersen inte avslöjar någon annan i sin bok, så bekänner han hur det gick till när han blev nykterist. Det var 1977 på en konferens i Filipstad, där han befann sig med hustrun Ewa Hedqvist och åtta månaders dottern Åsa.
Under en kväll drack Petersen lite för mycket alkohol, blev högljudd och stökig. Dagen efter mådde han uselt och ville få en nypa frisk luft, så han tog lilla dottern i vagnen för en promenad.
Under promenaden tog han en paus på en bänk utanför Filipstads kyrka och på den somnade han sittande med dotter sovande i barnvagnen. Han väcktes av ett passerande sällskap.
"Det sitter ett fyllo där och sover. Och han har ett barn i barnvagnen. Stackars barn, hörde jag en tant i sällskapet säga", skriver Karl Petersen.
Efter den minnesbetan har Karl Petersen varit nykterist i över 30 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om