Petersen kräver regeringens hjälp
Karl Petersen (S) kallar bärplockarstrejken för en ”orimlig situation”.Om läget förvärras kräver kommunalrådet att regeringen tar sitt ansvar – och besöker Luleå.– Det kan inte uteslutas, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till NSD.
Karl Petersen.
Foto: Bengt-Åke Persson
- Det är mycket besvärligt. Bristen på bär i kombination med lågt bärpris gör situationen akut. Alla som har kommit hit är rädda, då ska de ha tak över huvudet.
Hur länge kan de husera i mögeldrabbade Kronanhallen?
- Vi tar en natt i sänder. Om ingenting händer och ingen tar sitt ansvar, då kan det spridas en väldig otrygghet, säger Karl Petersen.
Merparten av de cirka 220 thailändarna kom till Luleå söderifrån.
- 172 av de identifierade är från anläggningar i Västerbotten, säger kommunchef Bernt Grahn som ingår i Luleås krisgrupp.
Inget hinder
Uppgifterna att bärplockarna skulle ha fråntagits sina pass och hotats med dubbla bilhyror tillbakavisas av informationschef Sven-Olov Hederyd. Samtidigt har kommunen svårt att få kontakt med bemanningsföretagen, liksom de västerbottniska bärentreprenörerna.
- Vi har bara pratat med ett företag i Skellefteå så här långt. De vill att bärplockarna kommer tillbaka så fort som möjligt. Enligt dem är inga hinder för thailändarna att resa hem, säger Sven-Olov Hederyd.
Cirka 1 000 thailändska bärplockare finns i Norrbotten, ytterligare
3 500 i Västerbotten.
- Det har kommit hit alldeles för många bärplockare, en mager säsong som denna, säger Karl Petersen.
Han har framfört sitt missnöje hos såvål landshövding Per-Ola Eriksson som regeringskansliet.
- Ytterst är det regeringen som har ansvaret att lösa den här internationellt politiska frågan. Jag har framfört att situationen är orimlig.
Bättre priser
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) och integrationsminister Tobias Billström (M) samtalade med Thailands arbetsmarknadsminister Phaithoon Kaeothong under måndagen.
Då framkom att bärplockarna är garanterade hemresor genom avtalen med bemanningsföretagen.
- Dessutom ger bärföretagen signaler om bättre bärpriser, säger Sven Otto Littorin till NSD.
Kommer inte undan
Han understryker att svenska arbetsregler gäller för bärplockarna, enligt EU:s så kallade utstationeringsdirektiv.
- Även om bärplockarna saknar fackliga avtal kommer företagen inte undan arbetstids- och arbetsmiljöreglerna. Men informationsspridningen måste bli bättre mellan thailändska myndigheter och den svenska bärbranschen, säger Sven Otto Littorin.
Bemanningsföretagen tjänar stora pengar på bärplockarna. Borde inte detta regleras?
- Vi har frångått tron på "kvottänkandet". Som minister kan inte jag bestämma hur många som får komma hit och plocka bär.
Luleås kommunalråd kräver att ni besöker Luleå om läget förvärras.
- Det kan inte uteslutas att jag eller någon representant från mitt departement reser till Luleå. Vi följer ärendet, säger Sven Otto Littorin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!