När NSD får en pratstund med Sveriges nya bostads- och digitaliseringsminister på onsdag eftermiddag har han precis klivit in på sitt nya kontor på näringsdepartementet. Om en stund ska han presentera sig inför hela personalen.
Klockan 11 presenterade statsminister Stefan Löfven honom som ny minister i hans regering. Peter Eriksson fick frågan för några dagar sedan och under tisdagen blev allt klart.
– Det är jättespännande, säger Peter Eriksson.
Tvekade du någonting?
– Jo, det måste jag säga. Det är viktiga frågor att ansvara för. Det är ett besvärligt politiskt läge i riksdagen och med en minoritetsregering, det kändes konstigt och svårt att säga nej, säger han.
På presskonferensen framhöll Eriksson att förhandlingarna med oppositionen är högprioriterat.
– Det är viktigt med ett bra resultat av de här diskussionerna, att få bättre fart på byggandet, som i och för sig har ökat sedan den rödgröna regeringen tillträdde. Men det finns ett systemfel att det tar för lång tid, det är för långa planeringsperioder och det byggs för lite. Det behövs politiska överenskommelser i riksdag och regering för att kunna lösa det, säger han.
Han säger att förhoppningen är att en överenskommelse ska kunna vara nådd innan sommaren.
Det är många som är positiva till att det är du som är ny bostadsminister. Känner du pressen?
– Ja, det verkar så. Men nej, jag känner inte press. Jag känner ett stöd i det. Är det många som tror att man kan lyckas så ökar faktiskt chanserna att göra det. Det handlar inte bara om att fatta beslut, utan att också få med sig folk till att göra något positivt.
Det är två år kvar av den här mandatperioden, hur ska du hinna förändra något?
– Ta en dag i taget. Jag försöker fokusera på förhandlingarna och samtalen mellan regeringen och oppositionen, det är den viktigaste frågan de närmaste månaderna för mig. Genomföra politik så mycket som möjligt, göra förslag färdiga och genomföra dem. Det kan ha betydelse i verkligheten.
Bostadsfrågan är komplex, vad har du för strategi?
– Man kan inte börja på en plats, man måste jobba med många olika saker. Den grundläggande frågan är faktiskt att bygga mer. Det kommer också göra att när det blir fler bostäder så minskar de skenande priserna på bostäder som har varit. Det är väldigt viktigt för svensk ekonomi överhuvudtaget.
I Luleå byggs det en del, men det är också en extrem bostadsbrist och det har talats om att folk måste bo i baracker. Tycker du det är rimligt?
– Luleå har ambitionen att bli större, ska man göra det ska man göra det på ett bra sätt. Då behöver man också bygga bra bostäder. Om man bygger bostäder som folk inte trivs i, där man skapar en segregation, då blir det mer problem än lösningar på längre sikt. Det är viktigt att bygga bra bostäder och för det krävs planering.
Du är också digitaliseringsminister. Det har uppmärksammats att du inte har något twitterkonto?
– Det är jag glad för. Det visar sig ofta att man twittrar för snabbt, utan att tänka efter.
Digitaliseringen av Sverige är också en stor fråga, utöver bostadsbyggandet. Vad tänker du där?
– Digitaliseringen är en viktig fråga för Norrbotten. Att få ut bredband till så många som möjligt. Ska vi vara med i de nya sjukvårdstjänsterna och att unga människor ska kunna bo på landsbygden och i glesbygden, då måste vi ha bra IT.
En annan fråga som många verkar ställa sig, åtminstone i Norrbotten, är om du har kvar huset i Kalix?
– Ja, och jag är skriven i Kalix och känner mig som en Kalixbo. Men jag har inte varit där på vintrarna så mycket för jag har hållit till mycket i Bryssel och så har jag inte någon som skottar.