Personalkris i flera branscher efter pandemin

Det råder brist på personal med rätt kompetens efter coronapandemin. Det har blivit de arbetssökandes marknad.

Ann-Christin Viklund, flygplatschef vid Luleå airport, konstaterar att arbetet med att rekrytera har blivit mer tufft.

Ann-Christin Viklund, flygplatschef vid Luleå airport, konstaterar att arbetet med att rekrytera har blivit mer tufft.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå2021-10-10 06:00

Det är främst i de branscher som haft mest restriktioner och som tvingats till minskad verksamhet som känner av den största bristen när de nu söker personal. Det gäller främst inom restaurangbranschen alla kategorier, inom transportsektorn, byggsektorn, inom handeln men även inom vården.

– Det är framför allt inom områdena som haft restriktioner. Vi ser i det korta perspektivet att man där söker personal för där har många valt att kompetensväxla eller ta andra jobb när de blivit av med jobbet på grund av pandemin, säger Jörgen Pekkari, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen.

Även Swedavia som sade upp närmare 20 anställda och som nu försöker anställa 10–15 personer, har känt av svårigheten att hitta personal.

– Det är kärvare nu kan jag säga. Vi har nog samma utmaning som andra branscher. Det är jobbigare att rekrytera och det är tuffare konkurrens om arbetskraften, säger Ann-Christin Viklund, stationschef vid Luleå Airport.

undefined
Ann-Christin Viklund, flygplatschef vid Luleå airport, konstaterar att arbetet med att rekrytera har blivit mer tufft.

Även inom restaurangbranschen upplever man svårigheter med rekryteringarna.

– Vi har haft det väldigt tufft under sommaren. Nu drar vi ner på vår uteservering och har lärt upp folk under sommaren så vi är i ett lite bättre läge. Samtidigt märker vi runt omkring oss att de har det tufft att hitta folk, säger Petter Nyberg, Restaurang CG.

undefined
"De yrkeskategorier som kräver lite mer utbildning är svårast att hitta", säger Petter Nyberg på Restaurang CG.

För Swedavia innebär en rekrytering att de även måste utbilda personen.

– Det finns ingen skolutbildning för att börja jobba på en flygplats utan vi rekryterar och då får de genomgå en utbildning via oss. Hos oss kan huvuddelen av våra anställda jobba vid incheckningen, vid säkerhetskontrollen eller på rampen. Där håller vi på att rekrytera, men vi söker även en elektriker och en processledare, säger Ann-Christin Viklund.

Inom restaurangbranschen är det svårigheter att hitta alla kategorier av personal men extra svårt att hitta personal med mer specifik kompetens.

– De yrkeskategorier som kräver lite mer utbildning är svårast att hitta. Det är bartenders med arbetslivserfarenhet, kockar, hovmästare, sommelierer, ja, den typen av kompetenser, säger Petter Nyberg, Restaurang CG.

– Jag pratade med ett assistansbolag och de har haft det lite lättare under pandemin för då har folk yrkesväxlat, men nu börjar de gå tillbaka till sina gamla jobb, så det bolaget sa att det nu börjar vara tuffare, säger Jörgen Pekkari, Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!