Personalens fasa
Efter att två pojkar smitit från Kristallens förskola i Luleå höjs röster om färre barn i grupperna och om mer personal i förskolan.- De anställda kan inte ha ständig uppsyn om de är för få, säger Ewa-May Hedenström, ordförande för Lärarförbundet i Norrbotten.Förskolor har också olika ekonomiska förutsättningar utifrån hur många deltidsbarn de har.
Kristallens förskola på Tunastigen. Det var härifrån som två barn smet.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Bemanningen
- Rektorerna gör mindre grupper för de yngre barnen för att det ska fungera. Men det innebär att andra avdelningar får fler barn och lägre personaltäthet, säger Hedenström
Bemanningen har också betydelse för säkerheten.
- Dessutom påverkas kvaliteten av att det inte finns tid för raster och planering, säger Hedenström.
Beslutet att förskolan bara får halv barnpeng för barn till föräldrar som är föräldralediga och som erbjuds 15 timmar i förskolan i veckan, slår olika vid olika förskolor och avdelningar .
Förskolor med få eller inga deltidsbarn drabbas lindrigt, medan de med många får det svårt. Det säger Christer Andersson, rektor för Lantmätarens förskola och Kläppenbackens förskola, Sunderbyn.
Han förklarar att 17 platser betyder inte resurser för 17 barn. Om exempelvis fem av de 17 barnen är deltidsbarn får förskolan bara resurser för 14,5 barn.
I Anderssons förskolor finns avdelningar med upp till 20 barn.
- Jag hade föredragit att ha 18 barn per avdelning, deltidsbarnen inräknat. Då hade det blivit merjämlikt mellan olika förskolor och avdelningarna, säger Andersson.
En uträkning den 2 mars visar att kommunens förskolor har 17,3 barn per avdelning.
- Det kan vara någon skillnad i decimalerna. Men det är 17 som gäller, säger Ingrid Norberg, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Känner sig trygg
Hon säger att det är upp till rektor om de vill göra en mindre grupp för till exempel små barn och i stället göra större grupper för de äldre barnen. Det har resulterat i att vissa grupper överstiger 17 barn per avdelning.
Men hon ifrågasätter om det är så stora skillnader mellan olika förskolor och påpekar att förskolor med en avdelning får extra ersättning för deltidsbarn.
- Så ser det inte ut, andelen deltidbarn fördelas mellan områdena.
Kan föräldrar vara trygga med att det finns tillräckligt med personal i förskolan?
- Ja, vi har högre bemanning än på andra ställen. Nog känner jag mig trygg när jag har mitt barnbarn i förskolan.
Fakta Barntätheten
Mars 2009 var barntätheten 17,3 heltidsbarn. Både enskilda och kommunala förskolor inräknade.
293 barn som hade 15 timmars vistelsetid, vilka räknas om till 146,5 heltidsbarn
I 17,3 ingår även förskolor i glesbygd, specialavdelningar för hörsel, språk, rörelsehindrade samt avd Välkomsten. Dessa avdelningar har ett lägre barnantal som drar ner snittet per avdelning totalt i kommunen.
Källa: Luleå kommun
293 barn som hade 15 timmars vistelsetid, vilka räknas om till 146,5 heltidsbarn
I 17,3 ingår även förskolor i glesbygd, specialavdelningar för hörsel, språk, rörelsehindrade samt avd Välkomsten. Dessa avdelningar har ett lägre barnantal som drar ner snittet per avdelning totalt i kommunen.
Källa: Luleå kommun
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!