Personalen protesterar

Landstinget ska spara och oron sprider sig. Vid ortopedavdelning 31 på Sunderby sjukhus protesterar personalen i ett öppet brev."Vi har inte varit uppskattade av ledningen för det jobb vi gör och känslan av besvikelse har byggts på under åren."

Foto:

Luleå2008-10-11 06:00
Den största delen av patienterna vid ortopedavdelningen 31 vid Sunderby sjukhus kommer akut. Många är äldre och har ett stort vårdbehov.
Nu är vårdpersonalen oroliga för att arbetsförhållandena i den redan stressiga arbetsplatsen kommer att försämras. Det finns ett inriktningsbeslut att reducera antalet årsarbetare i divisionen med mellan 50 och 60 personal. Divisionen har 1400 anställda.
I samband med landstingets sparkrav på verksamheten ska systemet där vårdpersonalen själva kan påverka sina scheman ses över. Systemet kallas timecare och är uppskattat.
Flextid hotad
- Vi har ju valt att jobba i vården och vet att jobba obekväm arbetstid. Timecare har gett en möjlighet att i alla fall något planera ett liv på sidan om, kanske gå en kvällskurs, säger Lotta Eriksson, sjuksköterska.
Ledningen föreslår också att personalen ska arbeta fler helger och så hotas deras möjlighet till flextid. Lotta Eriksson tror inte att det kommer att spara pengar.
- Om flextiden försvinner ökar övertiden. Jag tror inte att arbetsgivaren är medveten om hur mycket vi hjälper varandra om det kör ihop sig. Det syns inte på några övertidslistor.
Personalen har skrivit ett öppet brev till ledningen där de kräver en ordentlig konsekvensanalys av personalnedskärningarna
"Vi har inte varit uppskattade av ledningen för det jobb vi gör och känslan av besvikelse har byggts på under åren."
Ett annat krav som personalen ställer är att det ska göras en vårdtyngdsmäning.
"Vi vill vara stolta över vårt yrke och kunna säga: kom och jobba med oss. Men hur blir det i framtiden? Kommer unga att tycka att det är värt att utbilda sig till sjuksköterska med de arbetsvillkor som erbjuds? Även om läget är akut så måste man tänka längre än ett budgetår."
Processen pågår
Hans Rönnqvist, divisionschef för opererande specialiteter vid landstinget, säger att inga detaljer ännu är klara över hur bemanningen kommer att se ut.
- Vi har i uppgift att minska på personalen. Nu pågår en process ute i verksamheterna om hur detta ska göras.
Förstår du vårdpersonalens oro över att mista friheten att påverka sin arbetssituation?
- Vi har duktig personal. Men cheferna måste också ha verktyg att styra och leda verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om