Oron från Vårdförbundet: "Risk att någon dör"

Psykiatrin på Sunderby sjukhus har under en längre tid saknat tillräckligt med överfallslarm. Något som innebär stress och en otrygg arbetssituation för personalen. Det menar Vårdförbundet som nu begär en prövning av Arbetsmiljöverket.

Vårdförbundet har begärt en prövning av Arbetsmiljöverket, efter att de under en längre tid pekat på brister vad gäller överfallslarmen inom psykiatrin på Sunderby sjukhus.

Vårdförbundet har begärt en prövning av Arbetsmiljöverket, efter att de under en längre tid pekat på brister vad gäller överfallslarmen inom psykiatrin på Sunderby sjukhus.

Foto: Filip Öhman

Luleå2024-08-21 16:27

I slutet av april lämnade Vårdförbundet in en anmälan till Arbetsmiljöverket, gällande arbetsmiljön inom tre psykiatriska enheter på Sunderby sjukhus. Det är en så kallad 6:6:a, vilket innebär en begäran om arbetsmiljöåtgärder enligt arbetsmiljölagen.

I anmälan framgår bland annat att det inte finns tillräckligt med överfallslarm så det räcker till både dag- och kvällsturen. Något som, enligt Vårdförbundet, innebär att personal får arbeta utan larm samt att larmen hinner ladda ur innan arbetspasset är slut.

– I över ett år nu har det varit allvarliga problem, säger Martina Gahm, psykiatrisjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

De överfallstavlor som ska visa var överfallslarmet aktiverats visar inte heller en korrekt position, vilket leder till att hjälpen blir fördröjd, enligt Vårdförbundet.

undefined
Enda sedan psykiatrin bytte till de nya lokalerna har det varit problem med överfallstavlorna, berättar Martina Gahm.

De menar att detta skapar stress.

– I absolut värsta fall kan någon bli ihjälslagen. Det har varit händelser personal fått allvarliga skador, då har det varit tur att larmen har fungerat just då, så personal har kunnat komma och stoppa det hela. Men om larmen inte funkar, då är det risk att någon dör eller bli allvarligt skadad, säger Gahm.

undefined
Martina Gahm, psykiatrisjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet samt skyddsombud, Lina Jakobsson, skötare och arbetsplatsombud för Kommunal och Ulrica Lineruth, psykiatrisjuksköterska och förtroendevald inom Vårdförbundet. "Vi vill ha en säker arbetsmiljö, där vi alla kan känna oss säkra på vår arbetsplats", säger Ulrica Lineruth.
  • Vårdförbundet begär åtgärder i form av ett larmsystem som fungerar, samt att det ska finnas tillräckligt med larm till personalen. 
  • De vill även se att arbetstagaren snabbt ska kunna tillkalla hjälp vid en hot- eller våldssituation.
  • Samt att arbetsgivaren ska förebygga ohälsa och olyckor genom teknisk utrustning.

Regionen ska ha vidtagit vissa åtgärder, men Martina Gahm menar att de inte är tillräckliga.

– Vi har fått ett svar från arbetsgivaren, till exempel att vi ska vara två stycken på Piva (Psykiatrisk intensivvårdsavdelning) men det är vi inte, för det finns inte personal till det. Vi ska ha korridorvakter, det fungerar inte heller. Vi har fått skriklarm, som man kan köpa på Clas Ohlson till exempel, men det är svårt att veta exakt var den personen som drar i skriklarmet är.

Nu har Vårdförbundet begärt en prövning av Arbetsmiljöverket.

Sara Markinhuhta, verksamhetområdeschef vid psykiatrin på Sunderby sjukhus, delar bilden att det har varit problem med larmsystemet.

– Rent generellt är det problem med de överfallslarm som regionen har upphandlade och där pågår det en ny upphandling. Förhoppningsvis ska det finnas nya larm klara under hösten, det sker centralt via upphandlingsenheten, säger hon.

undefined
"Säkerheten är jätteviktig så det tas på fullt allvar, problemet är att vi inte riktigt styr över upphandlingen och den har vi försökt skynda på så gott vi har kunnat", säger Sara Markinhuhta. Som tillägger att anbuden gällande överfallslarmen ska in i september och förhoppningen är att de nya larmen ska finnas på plats inom en månad efter det.

Vidare berättar hon att de har haft avstämningar med säkerhetsansvarig inom Region Norrbotten sedan 6:6:an lämnades in av Vårdförbundet.

Det har även vidtagits flera åtgärder. Förutom att de köpt in skriklarm har de skaffat ytterligare 30 överfallslarm till enheterna. Fasta larmknappar har också installerats på varje avdelningsexpedition, som går direkt till en väktare. Samt att de förändrat arbetssättet på avdelningarna, och numer arbetar två och två. Det senare menar dock Markinhuhta inte alltid har fungerat.

– Det har brustit i följsamhet i rutinerna.

Hur går ni vidare efter Vårdförbundets krav?

– Dels fortsätter vi ha kontakt med upphandlingsenheten kring larmen. Sen fortsätter vi ta in extrapersonal. Vi har även stängt en avdelning utifrån att vi har en pågående 6:6:a. Det är inte optimalt för patienterna, men det är utifrån arbetsmiljösäkerheten.

undefined
En avdelning inom psykiatrin är för närvarande stängd, sedan 6:6:an lämnades in av Vårdförbundet, berättar Sara Markinhuhta, verksamhetområdeschef vid psykiatrin på Sunderby sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!