Krismötet hölls med ett 20-tal anställda inne på Lulebos kontor. Peter Kieri vd höll i det ihop med Mattias Karlsson (M) från styrelsen. Personalens missnöje gick inte att ta miste på, och kraven är tydliga efter att de författade en skrivelse med krav på styrelsens och vd:ns avgång.
Men de ur personalen som NSD möter förklarar att de är medvetna om att deras krav inte går att genomföra. Det var framförallt en markering för att tydliga visa det missnöje som de bär på. Personalen motsätter sig heller inte att Lulebo förändras utan det är bristen på kommunikation som gör att skon klämmer.
– Det har gått alldeles för snabbt, vi fick reda på allt i maj. Vi vet ju ingenting och det är vi som får ta all skit av hyresgästerna när de får reda på saker genom media, säger en anställd som vill vara anonym.
LÄS MER: Tung S-profil: "Någon ljuger"
De har inget förtroende för vare sig styrelsen eller vd:n Peter Kieri med tanke på hans roll i försäljningsprocessen.
– Han har ju varit drivande i affären. Vi har inget förtroende för någon som är inblandad i den här affären.
Vad ska till för att ni får förtroende?
– En ny styrelse och vår vd tillbaka, säger en annan anställd.
De anställda berättar också att den tidigare vd:n Sari Ekblom hade velat gå ut med intern information till personalen i ett tidigare skede. Men att det stoppades av styrelsens ordförande Emma Engelmark. Peter Kieri vill inte kommentera det utan hänvisar till styrelsen. Mattias Karlsson känner inte till uppgiften.
–Men personalen ska informera oss exakt vad det handlar om. Det ligger i det som jag och Peter måste titta på när vi tittar på vad som har brustit i det här, säger Mattias Karlsson, ledamot i styrelsen.
Personalen var också missnöjd över att det bara vara Mattias Karlsson i styrelsen som var på plats. Ordförande Emma Engelmark är i nuläget sjukskriven, men de som NSD pratar med hade åtminstone velat ha med vice ordförande, Gun-Britt Mårtensson
Peter Kieri beklagar läget. Att hela styrelsen inte var på plats berodde på praktiska skäl. Mötet ordnades snabbt och mitt under ledigheterna.
– Mötet var som jag förväntade mig. Naturligtvis förstår jag att det är en väldig frustration och oro hos personalen vilket de gav uttryck för. Men det bara bekräftar läget som bolaget är i, det måste vändas blad nu. För det håller inte i längden att ha det på det här sättet, säger han.
Han och styrelsen ska nu ta fasta på det missnöje som personalen uttryckte på mötet och återkomma med intern information om hur den kommande processen för Lulebo ser ut.
– Det är viktigt för att börja den här resan för att vinna tillbaka personalens förtroende, säger Kieri.
Både han och Mattias Karlsson är eniga om att de hade kunnat gå ut med mer information till personalen i ett tidigare skede. Men han och styrelsen går balansgång. De måste informera personalen så gott de kan, samtidigt som de inte kan avslöja affärshemligheter. Vilken information de hade kunnat gå ut med tidigare vill de inte precisera.
– Det vet jag inte på rak arm konkret vad det skulle kunna vara. Men med all säkerhet hade vi kunnat vara tidigare. Det är en fråga man får ställa sig - när i processen ska man säga vad? Tanken med skriften som vi ska sammanställa är att beskriva vad som har hänt och varför.
De ska också informera om den kommande processen. För Lulebo står inför förändringar.
– Jag är tillförordnad vd just nu, men har ändå fått styrelsens uppdrag att fortsätta den resan som är påbörjad. Alltså att leda bolaget genom de avyttringar som ska göras och de organisationsförändringar som måste ske på grund av avyttringarna eftersom bolagets kostym krymper. Exakt hur vi ska göra et är svårt att säga, jag började för en vecka sedan. Men i mitten av augusti, efter semestern, är det dags att ta tag i de frågorna på allvar, säger Peter Kieri.
Vilka lärdomar drar du av det du fått höra av personalen i dag?
– Det är svårt att säga när man är mitt inne i allting. Man kan behöva lite distans för att reflektera. Men självklart så handlar det om information och delaktighet som är väldigt viktigt, så är det.
Flera i personalen tycker att det har gått för fort fram, vad säger du om det?
– Det är klart att det finns aspekter där man kan fundera på den perfekta tidsplanen. Det finns aspekter som gör att man kan fundera på en lägre takt och aspekter för en högre. Vad som är den perfekta vägen är svårt att säga, men så här har det varit.
Mattias Karlsson medger att personalen har glömts bort i processen.
– Jag tror att det är lätt att ha bråttom när man ska fatta stora beslut. Det är lätt att i det läget då inte tänka på hur man ska kommunicera det med personalen så att de känner att de är med på tåget. Då är det lätt att glömma bort personalen. Sedan får man inte göra det och det är en dålig ursäkt kanske. Men rent psykologiskt berodde det på det tror jag. Vi har inte ställt oss frågan hur vi ska kommunicera de beslut som har fattat till personalen, utan vi har förutsatt att det ska funka, säger Mattias Karlsson.
NSD har sökt Emma Engelmark.