Viss personal i vaccinationsteamen på Coop Arena har blivit vaccinerade, när doser blivit över. Vaccinet från Pfizer måste användas inom sex timmar när det har blandats till, annars måste det kasseras.
– I prioriteringsordningen vi har gjort har vaccinationsteamet fått vissa av de överblivna doserna, därför att de arbetar i flödet, säger socialchefen Gabriella Sjöström.
– Vi gör det som sistahandsalternativ, när alla priogrupper för den dagen är uttömda. I stället för att slänga doser väljer vi att ge dem till de som stadigvarande bemannar Coop Arena, säger Nina Lind, personalchef på socialförvaltningen i Luleå.
Utöver legitimerad vårdpersonal, sjuksköterskor, arbetar även annan kommunal personal med att ta emot personer som kommer till Coop Arena för att vaccineras mot covid-19. Vaccinationsteamet dokumenterar, ger sprutor, hjälper personerna av och på med kläderna, hjälper rullstolsburna till toaletten till exempel.
– När vi vaccinerade hemsjukvårdspatienter hade vi runt 400 äldre som kom och träffade många personer i flödet. De som jobbar i vaccinationsteamet möter personer nära, därför har vi prioriterat dem. Alla hade visir men man sitter väldigt nära personen, man hjälper dem kanske att ta av sig tröjan, exemplifierar Gabriella Sjöström.
– Då har vi prioriterat dem. Vi har inte tittat på en befattning utan på uppdraget de har i teamet, att vara nära och inte kunna hålla avstånd. Då har de fått vaccin, för att de inte ska smitta andra plus att de träffar mycket folk, säger Gabriella Sjöström.
Hur många i personalen som redan blivit vaccinerade finns inte registrerat.
– Vi får inte förteckna vilka personer vi har vaccinerat. Det har med den personliga integriteten att göra, säger Nina Lind.
– Jag tycker det är viktigt att kommunicera att vi använder vaccinet på det klokaste sättet. Det viktigaste samhällsuppdraget vi har är att alla doser ges, ingenting kastas, säger Gabriella Sjöström.
– Jag vet att man ifrågasätter vem som har fått vaccinet och vi ska absolut jobba utifrån prioriteringsordningen men står vi inför att kasta vaccin, då ger vi det hellre till någon, säger Gabriella Sjöström.
Kommunen ringer nu runt till personer med hemtjänst som kommer att erbjudas vaccin.
– Vi har en del som trycker bort de här samtalen. Det har varit vissa utmaningar och svårt att nå ut med informationen, säger Nina Lind.