Pensionspengar i finanskrisens skugga

Finanskrisen kastade sin skugga över Luleå kommunfullmäktige och beslutet om en ny finanspolicy. Folkpartiet gjorde gemensam sak med rättvisepartiet socialisterna och vänsterpartiet mot placering av pensionspengar i aktier.

Foto: PRESSENS BILD

LULEÅ2008-10-28 06:00
- Vi har tidigare sagt nej till placering i aktier och vi håller fast vid det, sade Thomas Olofsson, folkpartiets gruppledare.
Rättvisepartiets gruppledare Jonas Brännberg varnade för att vi kanske bara sett början på börskrascherna och att det får konsekvenser för kommunens ekonomi.
- Varje dag får vi veta att finanskrisen nått botten, sedan blir det nya kursras. Det tog 30 år för aktierna att återhämta värdet de hade innan raset 1929, sade Brännberg och pekade också på Japan som ännu inte återhämtat sig efter 1980-talets finanskrasch.
Statliga papper
- Därför ska vi inte satsa på aktier och i stället göra som Malmö som placerat sina 2,9 miljarder kronor i räntebärande statliga värdepapper, sade Jonas Brännberg.
Han pekade på hur de 83,9 miljoner kronor av Luleås pensionspengar som placerades i aktier tappat i värde.
- Nu är aktierna värda 14 miljoner kronor mindre än när de köptes och ingen kan säga att de nått botten, sade Jonas Brännberg.
Kommunalrådet Karl Petersen (s) försvarade finanspolicyn och placeringen i bland annat aktier. Om värderaset sade han:
- Det här är inte pengar som vi behöver i dag. Därför ska vi inte rusa ut och sälja. Och skulle vi placera i för säkra papper skulle vi inte få någon ränta.
Strukturerade produkter
Den reviderade finanspolicyn som beslutades innebär att värdet av för svenska och utländska aktier minskas från tio procent till noll. Maxvärdet för räntebärande värdepapper ökar från 80 till 100 procent.
Om den delen rådde inga
delade meningar, men däremot om att tillåta så kallade strukturerade produkter med återbetalningsgaranti och att derivatinstrument får användas.
Vid måndagens fullmäktigemöte fanns fem medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar i Luleå centrum. De fick borgerligt bifall, men mötte motstånd från vänster och majoritetspartiet socialdemokraterna.
"Gynna cyklisterna"
- Vi ska aldrig gynna personen som åker ensamma i sina bilar. Gynna de som åker cykel och buss, sade Göran Öhman (s), ordförande i miljönämnden.
Det blev inga tilläggsanslag till skolan och socialnämnden, trots betydande underskott i delårsrapporten, men en stundtals het debatt. Moderaterna anklagade kommunledningen för att ha skapat kaos i ekonomin och att målen som fullmäktige beslutat om inte uppfylls.
Vem sitter i vems knä?
Socialdemokraterna efterlyste konkreta alternativ från oppositionen, men fick endast vänsterpartiet att yrka på 8,2 miljoner kronor extra till skolan.
Vänsterpartiets gruppledare anklagade åter miljöpartiet för att sitta i socialdemokraternas knä, sedan gruppledaren Annika Eriksson förklarat att skolan måste anpassa kostymen efter färre barn.
- Du satt ju där själv, Börje, för ett par år sedan, replikerade Karl Petersen och lockade fram en skrattsalva.
Margaretha Lindbäck (s) steg upp i talarstolen och fyllde på:
- Jultomten tar inga elaka ungar i knät!
Beslut i korthet
Margaretha Engström och Gunhild Larsson fick igenom sitt medborgarförslag om en inventering av bevarandevärda byggnader i Luleå centrum och kommun.
Lulebo fick kommunens borgen för lån på sammanlagt 486 miljoner kronor och det kommunala borgensåtagandet för Lulebo uppgår nu till knappt 1,7 miljarder kronor.
Aktier om 50 000 kronor ska tecknas i nybildade Norrbotniabanan aktiebolag och får därmed 7,1 procents ägande i bolaget som ska verka för banans förverkligande.
Luleå ska bli en rättvisemärkt kommun, så kallad fair trade city, efter medborgarförslag från Rolf Viklund och Ewa Johansson. Det innebär att alla förvaltningar och anställda skall kunna arbeta efter kriterier som gäller för etisk upphandling och konsumtion.
Den nya detaljplanen för Östermalm, avsnittet mellan Östra Pilgatan och Östra Parkgatan, vann kommunfullmäktiges gillande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om