Pensionsförslag –1 000 kronor mer: "Bra med mer pengar"

Regeringen föreslår 1 000 kronor mer i pension för de sämst ställda: "Valfläsk eller ej, men det är bra för de som har det sämre ställt", säger Thomas Engman.

Thomas Engman tycker pensionerna för de sämst ställda är för låga och välkomnar en 1 000-lapp mer i månaden.

Thomas Engman tycker pensionerna för de sämst ställda är för låga och välkomnar en 1 000-lapp mer i månaden.

Foto: Reino Jillker

Luleå2022-05-29 20:00

Tusen kronor mer per månad till de sämst ställda pensionärerna, med början i augusti före valet. Det är det förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Västerpartiet föreslår. Positivt, är några reaktioner från pensionärer, men de är även kritiska till hela pensionssystemet.

– Det är bra för de som behöver det. Jag är kulturmänniska och har jobbat inom socialförvaltningen som handledare så det är bra, även om jag inte är fattigpensionär, men tusen kronor är mycket, säger Thomas Engman.

– Vi är två personer så vi klarar oss bra, men jag tror att hela pensionssystemet måste göras om för jag tycker det är mest hackat och malet numera. Det är mer valfläsk det som rör pensionerna, säger Gunnel Lindberg.

Förslaget i vårändringsbudgeten för 2022 går ut på att en ny skattefri förmån, som kallas garantitillägg, ska införas till pensionärer med låga inkomster. En miljon pensionärer skulle därmed få höjd disponibel inkomst med i genomsnitt mer än 750 kronor per månad, medan 500 000 pensionärer får 1 000 kronor mer varje månad.

– Jag tycker det är ett jättebra förslag, även om det har kommit till på lite konstiga vägar, för det ger tusen kronor skattefritt för de allra sämst ställda. De som kanske mest bara har garantipension och inte så mycket inkomstpension. De som ligger ungefär mellan 10 000 till 12 000 per månad så är 1 000 kronor mycket med tanke på inflationen med matkostnader som sticker iväg. Självklart ska de ha det tycker jag, säger Sten Fors, ordförande för PRO Norrbotten.

– När man skapade det här pensionssystemet var det fina tankar bakom, men man lät det inte bli som man hade tänkt det från början. Man ändrade i de procentsatser som skulle avsättas och det fick till följd att det blivit för lite avsatt till pensioner. Nu kan man inte komma överens i pensionsgruppen om avsättningarna, säger Nils Lindberg.

Det är frågan kring en höjning av pensionsavgiften från 17,21 procent till 18,5 procent, som avsikten var från början i det reformerade allmänna pensionssystemet, som vållat oenighet inom pensionsgruppen. Alla partier är eniga om nödvändigheten att höja pensionerna, men det finns flera förlag om hur det skall lösas.

– Det vi från PRO kräver är att man ska höja till 18,5 procent för då garanterar man en 6-7 procents höjning för de som jobbar hela sitt liv, säger Sten Fors, PRO Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!