Pensionsdom mild – kan överklagas

Domen mot den 27-åring som förde bort 3,6 miljoner från Pensionsmyndigheten ser ut att bli överklagad. Åklagaren anser inte att skyddstillsyn är tillräckligt.

ÅKLAGAREN. Ulrika Schönbeck tycker inte att skyddstillsyn är tillräckligt och lutar åt att överklaga domen mot 27-åringen.?

ÅKLAGAREN. Ulrika Schönbeck tycker inte att skyddstillsyn är tillräckligt och lutar åt att överklaga domen mot 27-åringen.?

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-04-15 17:10

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck, som åtalade 27-åringen, har läst tingsrättens dom och överväger nu att gå vidare till hovrätten.

"Har inte bestämt mig än, men det lutar åt det då jag anser att straffvärdet för brottet är för högt för att en skyddstillsyn ska vara tillräckligt ingripande" skriver hon till NSD.

Det var på tisdagen som domen kom mot den 27-årige man som erkänt att han fört över 3,6 miljoner från Pensionsmyndigheten till egna bankkonton.

Mannen, tidigare anställd på myndigheten, dömdes för grov trolöshet mot huvudman till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter, i det här fallet att delta i psykiatrins utredning och vårdplan.

Rätten bedömde inte att brottet var planerat och förslaget, utan att det skedde ”under hastiga former och i stark desperation".

Tage Alalehto, kriminolog och docent i sociologi på Umeå universitet, har cirka 20 års erfarenhet av forskning om ekobrott.

Han har läst tingsrättens dom, och anser att den är för mild – även om det finns skäl som talar för att 27-åringen inte ska straffas hårt.

– I normalfallet ska ett sådant här ärende leda till anstaltsplacering på låt säga åtta månader. Men det är lite knepigt i just detta fall, säger Tage Alalehto.

Skälet till detta är 27-åringens sociala situation, han lider bland annat av psykisk ohälsa. Dessutom är han tidigare ostraffad.

27-åringens fall är inte typiskt för ekobrottslingar, anser Alalehto, som däremot slår fast att ekobrott brukar behandlas varligare än annan brottslighet.

– I dag anses traditionell brottslighet, som våldsbrott, vara mer samhällsfarlig än ekonomisk brottslighet, säger Alalehto.

Detta trots att ekobrotten är dyrt för samhället.

– Jag brukar säga till mina studenter att traditionell brottslighet kostar samhället mellan sju och nio miljarder per år.

Han fortsätter:

– Men ekobrottsligheten i hela dess vidd kostar lågt räknat 150 miljarder.

Tage Alalehto anser att det är ett kriminalpolitiskt problem att ekobrotten prioriteras lågt. Och det här syns även då domstolarna dömer, menar han.

– När det gäller ekobrottsligheten så svajar domstolarna lite, säger Alalehto.

27-åringen har erkänt brott. Motivet var till en början att han ville göra sig skuldfri. Han ska betala hela summan i skadestånd,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om