I artikelserien ”En tandvård i kris” skrev vi i höstas om hur antalet tandläkare i Region Norrbotten har minskat drastiskt sedan millennieskiftet – från 121 till 77 allmäntandläkare. Personalbristen har lett till kritik från både patienter och tandläkare själva.
– Läget är extremt, eller i vart fall väldigt allvarligt, sade dåvarande divisionschefen Jonas Thörnqvist då.
Tandläkarbristen beror till stor del på stora pensionsavgångar under de senaste åren, från tjänster som sedan inte har tillsatts.
En av dem är 69-årige Olle Kauppi. Efter att ha arbetat på Folktandvården i Kalix i 35 år gick han i pension 2018. Han tycker att Region Norrbotten borde bli bättre på att anställa pensionerad tandvårdspersonal för att mildra personalbristen. Och han har ett förslag på hur de kan lockas.
– Arbetsgivaravgiften för pensionärer är ungefär 20 procent lägre än för vanliga anställda. Kan inte regionen ta pengarna som de sparar in på det och lägga på lönen i stället? Det skulle verkligen vara en morot, säger Olle Kauppi.
Han tycker att timanställningar med ett sådant lönepåslag borde erbjudas all vårdpersonal som går i pension från regionen.
– Det borde ske per automatik för tandläkare, tandsköterskor, sjuksköterskor – ja, alla. Det blir inte dyrare än att anställa annan extrapersonal och dessutom får man all erfarenhet som vi äldre kan bidra med, säger Olle Kauppi och fortsätter:
– Även om det bara är inhopp då och då så borde det ändå underlätta när det råder personalbrist.
Helena Wiklander har arbetat som HR-chef på Folktandvården i Region Norrbotten i flera år. Enligt henne får så gott som all tandvårdspersonal som går i pension från regionen frågan om att fortsätta som timanställda. Och en sådan anställning kan innebära en löneökning – men det är inte en självklarhet.
– Eftersom vi tillämpar individuell lönesättning så kan inte alla timanställda pensionärer automatiskt få ett lönepåslag som motsvarar minskningen av arbetsgivaravgiften. Det är absolut en parameter i löneförhandlingen, men det finns också andra viktiga faktorer, säger Helena Wiklander.
Hon framhåller att regionen är tacksam över de pensionärer som arbetar i tandvården:
– De är mycket värdefulla för oss och innefattas givetvis i våra löneprinciper. En regelriktig lönesättning görs även för dem. Vi snålar inte in bara för att det handlar om pensionärer.