Pensionärer vill åldras med sitt modersmål

"Vi vill åldras på finska". Det är budskapet när ett 30-tal finskspråkiga Luleåbor på onsdagen går ett fackeltåg genom stan.- Vi kräver en finskspråkig äldreboendeavdelning, säger Ulla Posti, ordförande i Sverigefinska pensionärers norra distrikt.

Med finska flaggor i händerna leder Ulla Posti och Ritva Stenius fackeltåget för en äldreboendeavdelning med finskspråkig personal i Luleå. FOTO: Göran Ström

Med finska flaggor i händerna leder Ulla Posti och Ritva Stenius fackeltåget för en äldreboendeavdelning med finskspråkig personal i Luleå. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2008-12-04 06:00
Tåget startar vid Loet och går genom stan till stadshuset. Där råkar kommunalrådet Karl Petersen just komma ut. Han ska på ett lunchmöte men stannar och pratar med Ulla Posti. Han frågar varför han inte fått veta om demonstrationen. Posti har inget svar på det men hon förmedlar dagens budskap.
- Då vet jag vad ni vill. Vad härligt att träffa er så här, svarar Karl Petersen.
Wikman lovade
Ulla Posti förklarar att Leif Wikman lovade en finskspråkig äldreavdelning under sin tid som socialnämndens ordförande.
- Den skulle finnas för oss år 2007 men vi blev lurade, säger hon.
Demonstranten Salli Björnfot berättar att socialnämndens nya ordförande Eva Bergström i sin tur hänvisar till att hon inte gett några löften.
Mindre frustrerade
Salli vet vilken betydelse det har att kunna prata sitt modersmål när man blir gammal och ofta glömmer den svenska man lärt sig.
- Jag sjunger i kör och vi besöker äldreboenden. Trötta, tysta gamla lever upp och börjar sjunga med och klappa takten när de hör sitt språk.
- Gamla som får tala sitt modersmål och blir förstådda blir mindre frustrerade och mindre aggressiva. De behöver inte lika mycket mediciner. Det behövs inte heller lika mycket personal när de gamla är harmoniska, säger Salli Björnfot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om