Uppmärksammat Luleåbolag i konkurs

Luleåbaserade techföretaget Spotin AB har ansökt om konkurs. Bolaget har rönt stor uppmärksamhet för sin e-handelslösning och flera tunga näringslivstoppar har investerat i bolaget.

Kristoffer Karlsson, vd och grundare för techbolaget Spotin som ansökte om konkurs 4 oktober. Bolaget har likviditetsproblem och de lösningar bolaget jobbat med det senaste året har inte gått i mål.

Kristoffer Karlsson, vd och grundare för techbolaget Spotin som ansökte om konkurs 4 oktober. Bolaget har likviditetsproblem och de lösningar bolaget jobbat med det senaste året har inte gått i mål.

Foto: Pressbild

Luleå2023-10-10 20:00

Spotin AB startades 2015 av Luleåbon Kristoffer Karlsson tillsammans med brodern Robert Karlsson och Spotin blev snabbt ett företag som drog till sig stort intresse. Spotin erbjuder en tjänst och plattform som kopplar samman köpare och innehållsskapare och den som vill handla digitalt kan göra det direkt i exempelvis ett modereportage på nätet utan att köparen länkas vidare till en ny shoppingsida.

Spotin och deras teknik inom e-handeln har uppmärksammats flera gånger i media de senaste åren, bland annat i Dagens Industri men även flera gånger i Norrbottens-Kuriren. I början av 2023 meddelade Spotin att deras vision är att inom fem år ska allt som upptäcks i digitalt innehåll kunna köpas med deras lösning.

Den förre Lulebon, VM-domaren och entreprenören Jonas Eriksson var en av de första som investerade i Spotin och han var även styrelsemedlem tillsammans med Kristoffer Karlsson och Robert Karlsson.

Så sent som i juni 2021 tog Spotin in 15 miljoner i nytt kapital i en emissionsrunda och några tunga namn inom näringslivet klev på, exempelvis Olof Faxander och entreprenören Erik Zetterberg. Bolaget värderades då till 150 miljoner kronor. Spotin har den senaste tiden haft samarbeten med exempelvis Vogue Scandinavia, Café, King, Tasteline och Bonnier.

Spotin har haft huvudkontoret i Luleå där utvecklingen skett, samt ett kontor i Stockholm som tagit hand om marknads-och säljdelen. Ett kontor öppnades även i Dhaka i Bangladesh för att lättare kunna hitta kvalificerad personal.

Resultatet för 2022 var en förlust på 6,6 miljoner kronor. Nu gick det inte längre, likviditeten tog slut.

– Tiderna är som ni vet svåra för startups i den fas vi är i som bolag där det krävs tillskott på externt kapital för att kunna ta nästa steg. Vi har arbetat väldigt hårt på att hitta lösningar tillsammans med samarbetspartners under det senaste året men hamnade som bolag i något av en återvändsgränd i de möjliga lösningarna vi hade på gång. Det är i dagsläget för tidigt att säga om och hur planen ser ut för framtiden. Har i övrigt därför inga andra kommentarer i dagsläget, skriver vd:n Kristoffer Karlsson i ett mail.

Utöver ägarna berörs sju anställda av konkursen.

– Det blir alltid mycket fokus i det här skedet på att ta hand om personalen och allt som behöver göras kring dem, säger Sami Hietala, Advokatbyrån Kaiding, som utsetts till konkursförvaltare.

Frågan är nu vad som händer med bolaget och dess innehåll, inte minst den teknik och e-handelslösning som arbetats fram under många år. Sami Hietala har förhoppningar om att det jobb som gjorts inte ska rinna ut i sanden.

– Vi har fått en jättebra överlämning från bolagets ägare. Hur det ser ut och vad det här är för någonting så jag känner mig ganska hoppfull i det här arbetet. Vi har alltid en målsättning att försöka hitta någon som vill jobba vidare i de här lägena men däremot har vi per dags dato inte hunnit komma så långt, säger Sami Hietala.

Han vill inte gå in på hur skuldsidan ser ut mer än att det finns skulder i bolaget.

– Ja, det finns skulder, absolut. Men det är sådant som ofta kommer fram efter hand i de här situationerna, när vi stämmer av siffrorna mot uppgifter som vi får från fordringsägare så vi kan fastställa beloppen, säger Sami Hietala som tror sig ha en klarare bild över företagets framtid om några veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!