– Varje förskolebarn i Luleå kostar ungefär 15 000 kronor mer per år än ett barn i Skellefteå. Ändå har vi inte kunnat visa någon bättre kvalitet i verksamheten, säger Carina Sammeli.
De 20 miljonerna för 2017 har inte försvunnit ur budgeten, betonar hon. De används nu i stället i grundskolan som har fått fler elever och ökade kostnader.
– Pengarna vi får från fullmäktige är inte bundet till antal elever. Vi får en klumpsumma som ska fördelas i grundskola, förskola och gymnasium och måste göra omfördelningar från år till år. Det är ingenting ovanligt med det.
Hon är själv inte orolig över att besparingarna ska drabba kvaliteten i förskolan och ser ingen risk för större barngrupper eller minskad personaltäthet.
– Vår verksamhetschef och våra förskolechefer har kommit med bra och kloka förslag, som gör att vi kan använda våra pengar bättre.
Ett exempel är fler stängningsdagar som används till vidareutbildningar, så att man inte behöver ta in vikarier när personalen ska på utbildning. Antalet mötesplatser har dragits ner.
– Dessutom har OB-verksamheten lyckats halvera sina kostnader, och ändå har den blivit bättre.
Att Luleå kommun strävar mot en utveckling med större förskolor med sex till åtta avdelningar är ingen hemlighet.
– När vi behöver stänga förskolor, så försöker vi stänga dem som är minst. De är svårast att bemanna och dessutom blir det billigare mathantering på större enheter.